sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Kalle-kukko on kova kiekumaan

Kalle on kovaääninen kukko. Nykyisin kiekuminen kuuluu kanalasta ulos, vaikka kaikki ovet ja ikkunat ovat kiinni. Kalle kiekuu kovaa ja paljon.


lauantai 20. helmikuuta 2016

Vihdoin Facebook käyttöön

Facebook-sivu kanalalle tuli luotua jo vuonna 2012, mutta käyttöönotto vei tähän asti.

En ole jättämässä blogia, sillä näin puheliaana persoonana FB-postaukset ovat auttamattoman liian lyhytsanaista viestintää. Ehkä sinne kuitenkin tulee laitettua enemmän tilannekuvia, kun voi suoraan ladata puhelimesta. Jos sattuu puhelin olemaan mukana. 

Yksi kanafiguuri lähti taas kaupasta matkaan.



Meillä kaikenlaiset puutarhaan soveltuvat kanafiguurit tuppaavat lähtemään kaupasta matkaan. Kohta on varmaan "romua" piha täyteen, ettei sekaan mahdu. Saa nähdä koska mies tilaa jenkkimalliin ammattijärjestelijän siivoamaan liiat pois. Minä pidän jokaisesta esineestä itkukurkussa kiinni, kun tavaroita roudataan romulavalle. :)

tiistai 16. helmikuuta 2016

Kesäkanoja vuokralle

Tähän aikaan vuodesta alkaa haaveilu kesäkanoista ja varsinkin vuokrattuina. Mieluiten tietysti munivat kanat ja tipuja kaupan päälle.

Olisi niin helppoa ottaa kanat ja syksyn tullen palauttaa. Valitettavasti tämä on aika harvinainen vaihtoehto, sillä kukapa kanalaharrastaja kanoistaan juuri kesäksi luopuisi. Kesäkanoina olleen parven yhdistäminen entiseen parveensa on oma työnsä. Poissaollut parvi on ehtinyt erkaantua alkuperäisestä parvesta. Yhdistäminen aiheuttaa vähintään levottomuutta parvissa, ellei tule nokkimista ja muuta nokkapokkaa. Lisäksi kesäkanat voivat tuoda mukanaan täitä, väiveitä tai joskus kai jopa lintukirpun. Nämä ötökät eivät ole ollenkaan osoitus huonosta hoidosta, vaan niitä tulee luonnonlinnuista. 

Halutaan muniva kesäkana mieluiten tipujen kanssa. (Hyline Brown)

Jos kananvuokrausta on jollakin enemmän, niin todennäköisesti palautettu kesäkana menee pataan ennen kuin autonvalot ovat hävinneet näkyvistä. Kannattaa siis suosiolla miettiä joku tuttavapiirin metsästäjä, jonka kanssa sopii, että hän hakee ne kanat. Metsästäjillä on taito tappaa eläimet kivuttomasti.

Munivan kesäkanan hinta vaihtelee 5-20€. Kana on laumaeläin, joten kesäkanoja on hyvä olla vähintään kolme. Kukkoa ei tarvita, kana munii ilmankin. Varsinkin jos on pieniä lapsia, en suosittele kukkoa, mikäli kanoja pidetään vapaana. Kannattaa aloittaa ensin pelkillä kanoilla. Alla kanaloita, joista voi kesäkanoja kysellä:

- Suonenjoki, Kannisto (ruskea Hyline Brown 15€/kpl) - puh. 0400 705900 (varattava etukäteen)

- Siilinjärvi, Laitilanmäen luomutila (valkoinen Leghorn, saatavana vain helmikuun) -  posti@laitilanmaenluomutila.fi, puh. 040 556 6927 (saatavana helmikuun loppuun asti)
- Kouvola, Puurin kanala (ruskea Hyline Brown 16-20€/kpl) - info@puurinkanala.fi, puh. 0500 142 024
- Tuusula, Lassilan tila (Hyline Brown, 35-40€/kpl, myös vuokraus) - markku.lassila@pp.inet.fi, puh.050-5479428

- Marttila, Kyheröisen kanala (Hyline Brown ja Hyline White) - myynti@kyheroisenkanala.fi, puh. 044 0120 098 (sovittava etukäteen)

- Saarijärvi, Tikalan kana (Dekalb White, 20€/kpl) timo.tikka@tikalan.fi, puh. 0400 838 216

Jos joku tietää Keski-Suomessa kanaloita, otan ilolla tiedon vastaan ja laitan listaan.

lauantai 13. helmikuuta 2016

Kalle on kiva kaveri

Kalle-kukko on viime kesäisiä Hienon adoptiotyttäriä, joka osoittautuikin kukoksi. Kalle on rodultaan wyandotte ja painaa sellaiset kolme kiloa eli on varsin kookas. Pitäisi punnita. Wyandotteilla on hassu heltta. Itselleni mieleen tulee Lätsä-Pekka. Kukonkin heltta on pieni ja littana, baskeria tai lätsää muistuttava. Muuten kukko on varsin upea ilmestys. 
Wyandotte-kukon heltta muistuttaa lätsää.
Meillä meni hurjan pitkään ennen kuin tajusimme Kallen olevan kukko. Se alkoi jo lähes kiekua. Tämä siitä huolimatta, että Kalle on aina ollut kukon mallinen: pitkäjalkainen ja pystyasentoinen. Kana on aina eri mallinen. Mutta tuo heltta oli niin pieni ja toisekseen Kalle on kovin lutuinen.


Kalle-kukko su 24.1.2016
Kalle ei muistuta luonteeltaan ollenkaan kukkoa, tuntuu että kaikki agressiivisuus puuttuu. Kun nuorempana olivat jonkin aikaa Tuohimutkalaisten  puolella, niin Kalle vain piilotteli munintapesien luona. Mitään ottelua se ei ottanut Unto-kukon kanssa. Alholassa Kalle istuskeli vierekkäin Alho-kukon kanssa, eikä koskaan ole kummallakaan ollut helttaa verillä. Luonteeltaan Kalle on aina muistuttanut kanaa. Ihmeellinen kaveri.

Kalle on pohjalaisen oloinen. Siivotessa se voi istua orrella, kun muut lähtevät karkuun. Ihan kuin sanoen: "En väistä muita kuin puita.". Kalle ei noki, eikä osoita kukon elkeitä. Kalle on jämäkkä pasifisti.