sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Talvikanala maksaa

Kevätaurinko herättelee kanahaaveet. Nyt onkin hyvä aika alkaa suunnitella kesäkanoja. Kesäkanat eivät paljon vaadi. Tarvitaan vain joku suoja, vettä, kauraa ja kylpemispaikka. Aitaus on toki tarpeen, jos ei halua koko pihaa myllättävän. Joku voi haaveilla kanoista lehtokotiloiden torjujina, mutta todellisuudessa taitaa kana tehdä enemmän tuhoa kuin lehtokotilot. Esimerkiksi kukkapenkki vuorenkilpiä on silppuna viidessätoissa minuutissa. Mutta kuka sitä vuorenkilvistä nyt niin pitääkään?

Alho-kanoja ja Väinö-kukko

Kesäkanojen osalta kannattaa miettiä, että miten niistä pääsee eroon. Helppo ratkaisu, pataan, ei ehkä olekaan niin helppo. Meillä oli kesäkanoja joskus 2000-luvun alkupuolella ja piti syksyllä laittaa pataan. Päiväkin, 15.10 oli sovittu jo keväällä. Mutta eihän sitä lemmikkejään pysty pataan laittamaan. Ne meni sitten yhteen harrastekanalaan, jossa vanhemmiten laittoivat pataan.  Samalla tavalla se taitaa toimia, jos joku saa jostakin vuokrakanoja. :D Pataan ne taitavat useinmiten mennä, mutta eipähän tarvitse itse tappaa lemmikkejään.

Talvikanala on taas jo huomattavasti hankalampi juttu. Kanala-sivu-> Kesäkanalaan verrattuna rahamäärä ja vaikeus kasvaa eksponentiaalisesti. Tärkein vaatimus ehkä on, että itse tai joku lähipiiristä on timpuritaitoinen. ;) Meillä suuri kiitos kuuluu miehelleni. Hifistelykanala vaatii ahkeran ja kätevän puolison.

Hifistelytasolla kanala on myös kallis. Meidän kanalan hinnalla saisi sellaisen uuden VW Golfin. Ei tarvitsisi edes ottaa ihan halvimmasta päästä. Mutta se on arvokysymys. Ostaako uuden auton vai ajeleeko 585.000 km mittarissa olevalla autolla ja pitää kanalaa. Varmaan ihan jokaisen puoliso ei antaisi arvovalinnoilleni tukeaan, kuten tekee mieheni. :D

Talvikanala ei myöskään sovellu ihan laiskoille, koska talvella kanojen hoitaminen on hankalampaa ja työläämpää kuin kesällä. Mitä paremmat on tilat ja fasiliteetit, niin sen helpompaa on hoito. Meillä on ruokinta ja muut mitoitettu siten, että viikolla riittää vain munien kerääminen ja valvonta, että kaikki on ok. Meillä on kameroilla oleva etävalvonta, jossa on myös lämpötila ja kosteus. Yhden kanaparven aikaan riitti tunti, maksimissan pari tuntia viikossa siivoukseen ja automaattien täyttämiseen. Mutta nykyisin menee 2-4 tuntia viikossa. Se on myös tehtävä joka viikko. Talon viikkosiivouksen voi jättää väliin, mutta kanalan osalta ei voi.

Nyt on hyvä aika alkaa suunnitella talvikanalaa. Jos tarvitaan esimerkiksi rakennuslupia, niin niihin menee aikansa. Meilläkin meni sellaiset kolme kuukautta, vaikka oli syksy aika. Taajama-alueella olevaan eläinsuojaan tarvitaan terveystarkastajalta yms. lausuntoja.


Kanala ja Mörri kylpee kevätauringossa
Perusta pienkanala -kurssi huhtikuussa ->

Hakusanat: talvikanala, kesäkanala, kesäkanat vuokralle

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Mörrin talvea

Mörri ja possuvinkulelu, joka on Mörrille rakas.
Mörri ystävänpäivänä 14.2.2015 ja possulelu
Mörri ja metsäpolut
Halssilanrinteen metsäpolut 6.2.2015

Mörri 7.2.2015

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Kanat tuntitolkulla ulkona

Eilen, ystävänpäivänä päästin kanat ulos yhdentoista-aikoihin ja vasta viidenaikoihin ne menivät sisälle. Tänään on Siprin päivä, jolloin kanat on heitetty ulos etsimään osan ruuastaan ulkoa ->. Tänään en kanoja ulos päästänyt, kun oli 11 astetta pakkasta. Niinpä kanat pyörivät jaloissa ja olivat koko ajan tiellä, kun siivosin kanalaa. Varsinkin tuohimutkalaiset ovat tosi rohkeita ja odottavat aina, että ihmisen tulo tietää ruokaa.

Kaisan tytär pöyhkeänä, kun viluttaa. Mutta sisälle ei mennä, kun kerran ulos pääsi.

Ulkoilua ystävänpäivänä la 14.2.2015

Selvästi kanojen aktiviteetti on kasvanut. Munia tulee 3-5 per päivä ja alholastakin melkein yksi päivässä. Tuohimutkalaisten ruokinta-automaatista (18kg/20litraa) oli kuoputettu kaurat pitkin lattioita niin, että automaatti oli lähes tyhjä.

Kansanperinteen mukaan kanojen munat ovat olleet uuden elämän ja kevään symboleita, joissa on suojaavaa elinvoimaa. Kevään ensimmäisen munan piilottaminen veräjän alle suojeli karjaa kesällä susilta ja karhuilta. Karja voitiin myös suojata kiertämällä se kananmuna kourassa, jonka jälkeen muna vietiin lahjana metsänhaltijalle muurahaispesään. Pitäisiköhän minunkin laittaa muna veräjän alle, jottei kanahaukka söisi kanoja ensi kesänä.