Lintukirput

Tälle sivulle kokoan tietoa lintukirpuista ja niiden hävittämisestä kanalassa.
Kesän 2013 lintukirpputaistelustani on kuvaus blogissani. Lintukirput eivät muutamalla Colombine Sprayn suihkaukselle kanoihin häviä. Itse tein lähes fanaattisesti hommia päästäkseni lintukirpuista eroon. Paljon työtä olisi säästynyt, jos olisi ollut paremmin tietoa.

Havaitseminen

Lintukirppuja on ainakin ensimmäisellä kerralla havaittaessa todennäköisesti jo paljon, sillä voivat lisääntyä kanalassa lyhyessä ajassa valtavasti. Kun niitä on kerran ollut, niin osaa etsiä merkkejä ja havaitsee asian aiemmin. Näin ongelma ei pääse niin pahaksi. Tosin hävittämisen kannalta sama työ on yhdessä lintukirpussa kuin miljoonassa.

Lintukirppu on sitkeässä. Vaikka luulee tehneensä kaikkensa, myrkyttäneensä ja maalanneensa paikat, niin lintukirppuja voi silti yhdessä yössä ilmestyä melkoinen lauma, kuten alla olevassa kuvassa. 
Yhden yön jälkeen,  kun uudet orret ja maalaukset on tehty edellisenä päivänä

Kaiken kaikkiaan lintukirput ovat kuin likapilkkuja. Yksittäistä kirppua voi tökkästä kynnellä nähdäkseen lähteekö liikkeelle. Näin tietää onko vain pölyhiukkanen vai lintukirppu. Tämä on hyvä varsinkin "loppusodassa", kun määrä on enää yksittäisiä eikä ole varma  asiasta. 
Saumassa mustia pisteitä, siis lintukirppuja
Maalaamaton orren pää, jossa lintukirppuja
Lintukirppukeskittymä
Jos on esimerkiksi vanhempi ulkorakennus ja lautaseinät, niin havaitseminen voi olla vaikeaa. Tällöin apuna voi käyttää punkkipyydystä. Punkkipyydys on 7x10 cm oleva aaltopahvi, joka teipataan orren ympärille. Päivän tai kahden päästä näkee, onko öttiäisiä. Lähinnä punkkipyydys ilmaisee lintukirpun tai kanapunkin. Kanalassa voi olla muutakin "elämää". Munanetissä todetaan, että aaltopahvit ovat olleet useamman viikon kanalassa -tyhjillään, vaikka kanalassa on ollut kanatäitä.

Kun lintukirppuja tulee enemmän, niin kanat alkavat nukkua yönsä matalammalla ja muualla kuin orsilla. Munanetissä kertovat, että saattavat "ulkoistaa" itsensä kanalasta kokonaan. Meillä Diana-kana alkoi nukkua kylpyhiekkalaatikossa, eikä noussut ollenkaan orsille.

Lintukirppujen aikaan kanat myös lisäävät kylpemistä. Tosin pitävät kylpemisestä muutenkin niin paljon, että eroa ei välttämättä huomaa.

Kannattaa myös mennä kanalaan illalla lampun kanssa, kun kanat ovat jo orrella. Orsia, seiniä ja rakoja tutkimalla voi havaita vilistääkö jotakin. Lintukirput ovat seinien yläosassa ja katossa. Aamullakin voi tutkia seinät ja varsinkin katon. Silloin ainakin vertasyöneet öttiäiset voi löytää helpommin. Ovat isompia, noin puolet nuppineulanpäästä olevia punertavia pallukoita. Kun liiskaa, niin tulee verta seinään.

Lintukirput voi havaita myös siitä, että alkaa saada itse lintukirpun puremia varsinkin nilkkoihin, jos ei kesällä käytä sukkia. Yleensä sellaisia pieniä, kutivia, punaisia paukamia.

Lintukirppu (Ceratophyllus gallinae) ja lintupunkki (Dermanyssus gallinae)

Lintukirppu on eri asia kuin kanapunkki. Tavallisin, luonnon linnuista todennäköisimmin saatava lintukirppu, on kanankirppu. Kanoissa se sitten havaitaan ja siitä nimi, kanankirppu. Usein käytetään myös muotoa kanakirppu. Yleiskielessä käytetään lähes poikkeuksetta lintukirppu-nimitystä.  Kanakirppulajeja on 20. Lintukirpulla on kolme jalkaparia eli kuusi jalkaa. Asiaa voi varmistella esimerkiksi lasten joululahjamikroskoopilla. Kuva lintukirpusta.

Wikipediassa kerrotaan: "Linnun tai linnunpesän ulkopuolella kirput eivät elä kovin pitkään, ja ne lisääntyvät vain linnunpesissä". Lintukirput selviävät koteloituneina linnunpöntöissä ilman lintua talven yli. Siten käsittääkseni ne selviävät hyvin hengissä esimerkiksi kesällä kanalana olleessa leikkimökissä talven yli ja ilmestyvät taas keväällä näkyviin, kun kanala otetaan käyttöön. Kanalassa jos on puuta tai maalaamatonta vaneria, niin lintukirput säilyvät niissä oman näkemykseni mukaan pitkäänkin, lähes toistaiseksi, ellei niitä hävitä.

Kanapunkilla on kahdeksan jalkaa. Kanapunkki pitää käsittääkseni saada toisesta kanalasta. Kanapunkkiin tehoaa suurin piirtein samat ohjeet kuin lintukirppuihin. Kanapunkit ovat niin sitkeitä, että voivat elää jopa 9 kuukautta ilman kanojen verta. Siten kesän aikana ne eivät ennätä kuolla, vaikka kanala pidettäisiin tyhjänä.
Tuovinen, Lindqvist: Onko kanapunkin torjuntaan vaihtoehtoja?->
Farmit.net: Kanapunkin ennaltaehkäisy ja hoito->

Lintupunkin voi saada ihan luonnosta, vaikkapa kerätystä heinästä. Lintupunkit- ja kirput saa luonnon linnuista, jos kanoja pidetään ulkona. Lintupunkki- tai kirppu voi tulla kanalaan myös esimerkiksi kanalan räystäiden alla pesivistä linnuista tai yläpohjassa kulkevasta oravasta. Kuva lintupunkista.

Voi olla, että meillä on joku kerta ollutkin lintupunkkeja, eikä lintukirppuja. Mutta toimet ovat samat.

Rakenteellinen ongelma

Lintukirput ovat rakenteissa ja käyvät yöllä syömässä kanojen verta ja poistuvat sitten taas rakenteisiin. Siksi niitä ei löydy kanoista, vaikka päivällä tekisikin kanatarkastuksia. Jos kanoista löytyy ulkoloisia, niin silloin ne todennäköisemmin ovat täitä tai väiveitä. Erityisesti kannattaa tarkistaa kukko. Sillä kanat voivat olla ihan puhtaita, mutta kukko paksumman höyhenpeitteensä takia kuhisee ulkoloisia.10.5.2015 blogi. Blogissa sikäli virhe, että kyse ei ollut lintukirpuista, vaan täistä.


Lintukirput ovat myös teknoraatteja ja tuntuvat pitävän sähkölaitteista, niitä voi löytyä runsaasti  pistorasioista yms. Menevät myös esimerkiksi kanalan kameraan. Palovaroitin on oikein lempipaikka, kun on katossa.

Vaikka lintukirput ovat rakenneongelma, niin pahimmillaan voivat viedä kanan hautaan. Esimerkiksi hautova kana voi mennä kahdessa päivässä niin huonoon kuntoon lintukirppujen / kanapunkkien vuoksi, että on lopetettava. Myös tipuille lintukirput ovat enemmän hengen päälle kuin aikuisille kanoille.

Kanapunkki on samanlainen eli enemmän kanalan rakenneongelma kuin kanaongelma. Munanetissä eräs kertoi taistelleensa kaksi vuotta, jonka jälkeen hävitti kanat ja kanalan kaikki irtoavan sisustuksen ja myrkytti jatkuvasti ennen kuin pääsi eroon. Se on helppo uskoa, jos on vanhempi kanalarakennus koloineen ja esimerkiksi lautarakenteineen. Sellaisen myrkyttäminenkin niin, että tappaisi kaikki lintukirput, on mahdotonta. Mutta yhdistelemällä eri keinoja, niin voi onnistua.

Rakenteissa hyvät, siistit, vaaleat ja tasaiset pinnat ovat valttia. Kivi- ja lattiaseinät ovat kiitolliset, koska ne voi kalkita. Maatilavaneri on kiitollinen lintukirppujen osalta, vaikka onkin ikävän väristä. Tummapuoli on huono, koska siinä ei välttämättä näy öittiäiset, mikä haittaa jahtia. Kanalan seinät ja rakenteet pitäisi kestää 70asteen lämpökäsittelyn.

Tavallisessa vanerissa on oksan koloja ja ne kannattaa kitata ennen maalausta. Itse luulin maalanneeni kaiken, muttan lämpökäsittelyssä 40 asteessa alkoi silmieni korkeudelta tulla yhdestä oksasta oikea lintukirppulegioona esiin. Siinä sitä verenpaineet nousi kohisten. Oksankohta oli maalattu, mutta nuppineulanpään kokoinen kulmaus yläosasta oli jäänyt maalaamatta. Se on tarkkaa lintukirppujen kanssa. Kannattaa muistaa ja huomata myös ruuvikiinnitykset ja naulat sekä tietysti mahdollisesti niistä jääneet vanhat reiät.
Kolo, josta kiuaslämmityksellä ilmestyi legioona lintukirppuja.

Vanerinraot ja kulmat silikoonasin saniteettisilikonilla. Sen huonous on siinä, ettei maali pysy silikonin päällä.  Varsinkaan ei vesiliukoinen maali.

Vaikka meillä oli uusi, valmiiksi maalattu ikkuna, niin se ei ollut riittävän hyvin maalattu liitoksistaan. Myös tiivisteiden ja ikkunan välissä oli lintukirppuja. Yhdessä vaiheessa teippasinkin ikkunan reunoistaan, ettei sieltä tule uutta populaatiota tuhottujen tilalle.

Orret ja muut pitäisi olla maalattuja. Lintukirput kyllä viihtyvät maalatullakin pinnalla, mutta huonommin eikä ole maalaamattoman koloja samalla lailla. Lintukirput voivat myös kävellä ihan huoletta märällä maalilla, jopa öljymaalilla. Mutta maalia lisää ja lisää maalia kuitenkin joka paikkaan. Valkoinen tai muu vaalea sävy on hyvä, koska siitä näkee lintukirput ja niiden keskittymät.

Torjuntamenetelmät

Parasta olisi, jos siivekkäät saisi saneerauksen ajaksi kanalasta pois. Meillä oli pari yötä ulkona. Mutta kesällä pidetään ikkunoita auki, joten takaisinhan ne oli laitettava, ettei saa kaikkien aamuherätettyjen naapurien vihoja niskaansa. Kyllä se kukko vaan kiekuu.

Maalaus ja levysaumojen silikoonaus: Ks. aiempi kuvaus rakenteellinen ongelma.

KALKKIMAALIJos on kiviseinät, niin kalkitseminen on varmaan paras vaihtoehto. Vinkkinä, että jos kalkkimaalin sekaan laittaa pari desiä tapettiliisterijauhetta, niin se on noin sata ellei tuhat kertaa helpompi maalata paikalleen. (Lähde Munanetti) Itse en ole käyttänyt, koska ei ole kiviseiniä.

LÄMPÖ, 78 asteessa häviää kaikki tuholaiset. Eli kiuas kanalaan ja lämmittämään. Lintukirput / kanapunkit kuolevat, kun on kanalassa + 45°C:ssa kaksi tuntia. Lämmittäessä kannattaa käydä kanalassa katsomassa, mistä niitä lintukirppuja alkaa purkautua. Jo 40 asteessa alkaa aika vilinä ja jostakin raosta voi nähdä kokonaisen lintukirppuarmeijan marssivan esiin. Käsittely on uusittava reilun viikon (10 päivää oli jossakin englanninkielisessä ohjeessa) kuluttua, jotta eri kehitysvaiheissa olevat öttiäiset saa tuhottua. Toimii niin lintukirpuille kuin kanapunkeille.

Lämmitys oli ehdottomasti tehokkain ja helpoin keino. Lisäksi myrkytin varmuuden vuoksi alaosat, jos lämpö ei olisikaan noussut tarpeeksi korkeaksi ja riittävän kauaksi aikaa lattian rajassa tuhotakseen lintukirput.
Sähkökiuas lintukirppujen hävittämiseen

Kylmä: Jos kanalan saa jätettyä kylmäksi, niin se tappaa. Tällöin pitäisi olla - 20°C:ssa 30 minuuttia.

Nikotiini / tupakka: Keskisuomalaisessa juttu, että miten pikkulinnut keräävät tupakantumppeja pesiinsä, jolloin niissä on huomattavasti vähemmän loisia. Tosin ei ollut ihan uusi asia itselleni, sillä ennen vanhaan lintukirppujen häätöön käytettiin tupakkaa. Myös Munanetissa oli, että levitetään piipputupakkaa kylpypaikkaan, pesiin jne., niin ötököitä ei tule. KSML 18.11.2013 Nikotiini karkottaa loiset pesistä.
KSML 11.18.2013



















Höyrypesuri: En käyttänyt, mutta luulisi olevan tehokas. Ainakin saa puhdasta pintaa ja näkee, missä on öttiäisiä. Pinnat voi desinfioida 140°C höyryllä tai tavallisilla desinfiointiaineilla. Tosin joku varoitti Munanetissä vedestä. Esimerkiksi melamiinikalusteet vesi saa irvistelemään ja tekee siten enemmän kirpun koloja, joista lintukirput on taas vaikeampi hävittää.

Pölynimuri: Imuri on hyvä seinien ja rakojen puhdistukseen ja siten kirppujen määrän vähentämiseen.


Smite-kirppupulveri: Laitoin Unto-kukolle ja karkotti lintukirput. Suhteellisen työlästä, koska pitää laittaa iholle, höyhenien tyveen. Jos ei laita johonkin paikkaan, niin ei autakaan eli koko siivekäs pitäisi käsitellä höyheniä nostellen kohta kohdalta. Mietin laittaessani, että jos ei olisi Smite-pulveria, niin voisi laittaa varmaan samalla lailla tuhkaa. Smite on piimaavalmiste eli myrkytön ja sikäli hyvä. Ulkomailla sitä myydään 10kg astioissa eikä hintakaan ole kuin 43 puntaa.

En ole laittanut rakenteisiin, mutta voisi auttaa nurkissa ongelma-alueilla. Ainakin voi laittaa paremmin kanojen ollessa paikalla kuin Raidia.


Super Raid
Colombine Spray, Super-Raid, Permanent Hyttys- ja kärpässpray, Cooper Puutarha-aerosoli vai joku muu?

Tavallinen Raid ei mielestäni tehonnut, joten käytin Super Raidia. Kaiken kaikkiaan en osaa sanoa  tehoa, miten eri aineet tehoavat. Kanojen ollessa kanalassa suihkautin Colombine Sprayta, jos joku liikkui.

Super Raidilla myrkytin lämpökäsittelyn lisäksi kanalan alaosat alkuaikoina. Nykyisin en ole enää sitä tehnyt.

 Suosittelen kunnollista, hiukkaset ja liuotinkaasut suodattavaa hengitysuojainta.

Kunnollinen hengityssuojain, ei mitään pölyhengityssuojainta.


Rakenteiden osalta aineita kanapunkkien / lintukirppujen häätöön (Munanetti):
Tyhjässä kanalassa: Empire 20®, Malasiini® ja Malan® ja Neopredisan 135-1.
Kanojen ollessa sisällä: Ecomite®, Deosect® ja Baymite vet. 500 mg/ml.






Petopunkit: Harsosääskipetopunkkeja ovat jotkut Munanetissä kehuneet.  Linkki Niitä vaan sirotellaan pitkin kanalaa ja toivotaan parasta. :D Pitää uusia homma joskus 4 viikon päästä. 10 000 kpl punkkeja oli 9,60e ja kotiovelle toimitus 10,20e eli vajaa 20e koko setti ja ei sisällä myrkkyjä.  Petopunkit eivät siedä kylmää ja lakkaavat muistaakseni siinä kymmenen asteen tietämissä toimimasta.

 tilauspaikka on Biotus ja 25000 petopunkkia maksaa postikuluineen 28e ja 10000 petopunkkia 25e, Eli ilman muuta tuo 25000kpl ja tarpeeksi usein. Sitten ei voi myrkyttää eikä kanalaa saunaksi lämmittää enää, koska petopunkit kuolevat myös.

Osta nestemäistä muurahaismyrkkyä nimeltä Berner Baition 75ml D-KASTELUAINE, valmista ohjeen mukaan liuos ja suihkuta kaikki raot ja pinnat märiksi ja anna kuivua. Vaikuttaa kuivuttuaan pitkään ja tappaa punkit melkein heti. Voit toistaa käsittelyn parin viikon kuluttua. Näin punkit eivät leviä tunkion kautta, nämä käsitellyt jätteet kannattaa kompostoida erillään, sillä tunkioon/kompostiin lisättynä tappaa herkästi kaikkien öttiäisten toiminnan. Vaikuttava tehoaine on Deltametriini, jota käytetään mm. koirien punkkipannoissa. Kuivuttuaan vaaratonta eläimille ja ihmisille. Kanat kannattaa palauttaa sisälle vasta silloin, kun toinen käsittely on tehty. Tätä tehoainetta käytetään myös vihannesten yms. ruiskutuksissa avomaalla ja kasvihuoneissa sekä lampaan ja naudan ulkoloisten torjuntaan. Kanat pitää tarvittaessa käsitellä jollakin muulla aineella. Tehoaa oikein tehtynä liuoksena varmasti. Tuolle punkkimäärälle on pakko tehdä pikaisesti kunnon torjunta.

Deltametriiniä myydään myös valmistenimellä Maatilan Deltametriini, mutta pakkauskoko on 5l.



Stronghold (Strongid-versio kanoille)  tai Ivomec (pour on -versio kanoille)
Kyseiset aineet ovat kisoilla ja koirillakin käytettäviä iholle laitettavia valeluliuoksia punkkien ja kirppujen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tällöin punkki ei tartu eläimeen tai jos tarttuu, niin kuoleen imettyään verta. Aineita saa vain eläinlääkäriltä tai eläinlääkärin määräämällä reseptillä. 15mg/ampulli, tarkoitettu alle 2,5kg kanoille.

Ongelmana on, että munien varoaika on 60 pv ja kuuri on uusittava kuukauden päästä. Niinpä kolmen kuukauden ajan ei voi käyttää munia. Kukko ei muni, joten sopii kukon käsittelyyn. Lisäksi tämä ei poista sitä tosiasiaa, että rakenteet on kuitenkin puhdistettava lintukirpuista / kanapunkeista.

Munanetti: Animec vet, ivermectin 10mg/ml 50ml - ostin just suoraan eläinlääkäriltä hintaan 43 euroa. Joku toinen eläinlääkäri voi kyllä ottaa katetta välistä ja apteekista reseptillä se on selvästi kalliimpaa. Mutta tuo 50ml riittää tosi pitkäksi aikaa ja isolle parvelle.

................................................

Kanalan desifiointiin MTT:n tiedotteessa oli suositeltu Parvocide Plus-> .Munanetistä: Kait se tappaa myös kanapunkin, kun käsistäkin kuoriutuu nahka ihan kiitettävästi :smt017  Joten jos tuota käytät, niin hanskat käteen ja hengityssuoja naamalle, käy mukavasti myös keuhkojen päälle.

Munanetissä joku käyttää eläinlääkärin suosituksesta Virkon S->  desifiointiin. Silloin kanat voivat olla sisällä. Tosin siellä todetaan myös: Virkon ei tapa loisia...se tepsii vaikka mihin muuhun, mutta ulkoloisten suhteen siitä ei ole apua. (Eli ilmeisesti lintukirput ja kanapunkit eivät sillä karkotu). 

Hy-line Brown hoito-opas: Sekä tyhjässä kanalassa että kanojen ollessa sisällä voidaan häätöön käyttää Ecomite® (piidioksidi). 

3 kommenttia:

  1. Kiitos kattavasta tekstistä ja opastuksista torjuntaan. Kauhulla luin ja kutittamaan alkoi heti, vaikka havaintoja kirpuista tai punkeista ei olekaan. Yök!

    VastaaPoista
  2. Välillä puhutaan lintukirpuista sitten taas punkeista... Kanapunkit elävät ainakin rakenteissa ja käyvät yöllä imemässä verta kanoista. Eläinlääkäriltä Exzolt tehoaa näihin.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi12.22.00

    Hei! Mahtavaa että tämän julkaisun löysin. Kirppujen tuhoamisesta on vaikea löytää tietoa. Kiitos paljon! Tässä juuri saunotan kanalaa. Sähkökiuas kanalassa kuumenee ja toivottavasti saan paremmat olot kanoille. Mikään muu keino ei tepsi kun koloja ja kuoppia riittää. Meni tilanne aika pahaksi kun kevätsiivouksen yhteydessä vasta huomasin. Kaikki kananomistajat: epäilykset kuuluu herätä viimeistään jos kanat ei viihdy ylimmällä orrella jossa ennen ovat nukkuneet.

    VastaaPoista