perjantai 29. heinäkuuta 2016

Talvikanalassa on perkeleellinen homma

Ensiksi anteeksipyyntö niiltä, jotka otsikon muinaissuomalaisen jumalan nimestä adjektiivina mielensä pahoittavat. Mutta kun se kesäinen kanalan perussiivous on perkeleellistä ja sillä hyvä. Talvikanalan pitäminen ei ole ihan laiskan hommaa. Kanalan pidosta aina hehkutetaan kaikkea kivaa, mutta harvemmin kerrotaan siitä itsestään. Ja se itse on kakankakka. Se on kuivuessaan sementtistä ja sen peseminen seinistä ja lattioista on tiukassa. Kanala tarvitsee perussiivouksensa kerran vuodessa.


Mies pesee painepesurilla kanalaa katosta lattiaan.

Kanalan siivoukseen sopii erinomaisesti hellepäivä, kuten oli tänään (Jyväskylä 29.7.2016). Ensin rahdataan kaikki irtotavarat ulos. Sitten siivotaan kanala pehkuista ja irtonaisesta kanankakasta. Kuivuneet sementtiset kakkarat irrotetaan metallilastalla ja lopuksi paikat imuroidaan. Sen jälkeen kanala pestään katosta lattiaan painepesurilla. Tämän jälkeen harjataan jymäkällä pesupulverivedellä ja jätetään vähäksi aikaa likoamaan. Lopuksi kanala pestään toistamiseen kokonaisuudessaan painepesurilla. Kokemus navetan siivouksesta on eduksi.

Kanala alkaa puhdistua.

Pesupulverina kannattaa käyttää rautakaupoista saatavaa pesupulveria, jotka sisältävät fosfaatteja ja ovat tehokkaampia kuin marketissa olevat pesupulverit. Saman merkkiset tuotteet rautakaupassa ovat sisällöltän eri tuotteita kuin marketissa olevat saman merkkiset tuotteet. Jätevedenpuhdistamot pystyvät nykyisin poistamaan fosfaatin. Meillä pesuvesi menee kuusiaidalle, joka ehkä vain kasvaa hiukan paremmin. Mikäli valumavedet pääsevät järveen, niin silloin fosfaatteja ei saa käyttää.

Kanalan irtotavarat ulkona, kun sisällä perussiivous menossa.

Meillä mies hoitaa painepesurilla pesemisen, mistä saan olla todella kiitollinen. Olisihan mies voinut helteistä lomapäiväänsä viettää Jyväskylän ralleja katsoen, eikä vaimonsa kanalaa pesten. Siinä pesemisessä on melkoinen homma. Naiset haluavat miehiltä rakkauden osoituksena romanttisia illallisia, hääpäivien muistamisia yms, mutta minusta tuossa on kyllä rakkauden osoitusta paljon enemmän.  

Perussiivouksen jälkeen huoltomaalailin pesät ja joitakin seiniä. Maalina oli talosta tähteeksi jäänyt harmaa maali, joten ei voinut ihan samallalailla maalailla kuin olisi voinut paikkamaalata valkoisella maalilla. Meillä on monet seinät valkoisia. Vaaleat seinät kanalassa ovat erinomaisia, kun tarvitsee lintukirppuja jahdata. Pitää oikein puuta koputtaa, sillä tänä vuonna meillä ei ole vielä ollut lintukirppuja, mutta vielähän niitä ehtii elokuussa tulla. Puhdas kanala on helppo saunottaa kiukaalla ja saada lintukirput pois. Oma kokemukseni ja näkemykseni on, että lintukirpuista ei pääse myrkyillä eroon. Saunankiuas ja saunottaminen on ainoa keino päästä lintukirpuista eroon.

PS. Kanalassa kannattaa olla lattiakaivo ja viemäri, niin perussiivous on paljon helpompaa. Viemäriä ei tarvitse liittää kunnalliseen jätevesiverkostoon, vesi kannattaa ohjata paikkaan, jota haluaa kastella ja lannoittaa.

tiistai 12. heinäkuuta 2016

Kadonneen kananmunan arvoitus

Meidän tuotantokanala on alkukesän tuottanut vain yksi, kaksi kananmunaa päivässä. Kanalassa on sentään kuusi kanaa, joista ainakin muutama on parhaassa munintaiässä. Mihin siis kanamunat katoavat?

Lämpökamerakuva kiekuvasta Unto-kukosta ja Orpington-rodun kanasta.

Jossakin pihatarhassa on pesä, johon lähes kaikki kanat käyvät munimassa. Varmaan yöaikaan sitten hiiret tai muut eläimet käyvät sen pesän tyhjentämässä. Mutta missä se pesä on? Nyt uudeksi aseeksi on otettu lämpökamera. Epäilyksemme nimittäin viittaa lautataapeliin ja sen alustaan. Lämpökameralla se kana näkyisi hehkuvana kuvana taapelista. Kyllä taas kanamunille tulee hintaa. :D


Hakusanat: kanamuna, lämpökamera, lautataapeli

maanantai 4. heinäkuuta 2016

Hensingin Ullanlinnan kanat

Kodinkuvalehdessä 11/2016 on juttu Helsingin keskustan kerrostalon sisäpihalla elelevistä kesäkanoista. Tosin jo Pohjois-Euroopan suurkaupungeista, kuten Brysselistä löytyy keskeltä kaupunkia jopa kukkoja. Kana kesällä, kaupungissakin on helppo hoidettava. Kanojen pitämisen suurin riski kaupungissa on varmaankin ilkivalta.

Instragramin kuva

Kodin kuvalehden 11/2016 (26.5.2016) juttu Ullanlinnan kesäkanoista.
Kanat ovat Hy-line Browneja ja oikein hyväkuntoisen oloisia. Kuinkahan moni vie ruuantähteet noille kanoille? Luulisi ruukaa riittävän.

Kodin kuvalehden 11/2016 (26.5.2016) juttu Ullanlinnan kesäkanoista.


Kodin kuvalehti 11/2016 (26.5.2016)

Hakusanat: Helsinki, Ullanlinna, kesäkanat,
Kodin kuvalehti 11/2016 (26.5.2016)

perjantai 1. heinäkuuta 2016

Kukon kieunnan SM-kisat la 23.7.2016

Vähän viimetinkaan meni tiedotus, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kukot kiukuu aikasee ja kisatkin ovat jo klo 10.00. Osoite Lylyntie 335 Juupajoki.

SM-kisat on järjestetty jo vuodesta 1986 lähtien. Voittaja on kukko, joka kiekuu eniten puolen tunnin aikana. Parhaimmat kukot kiekuvat yli viisikymmentä kertaa eli lähes kaksi kertaa minuutissa. Kukot ovat häkeissä ja jokaisella kukolla on oma tuomari, joka laskee puolen tunnin aikana tulevat kiekaisut. Kukkoja on ollut yleensä paikalla toistakymmentä. Tapahtuman järjestää Lylyn kyläyhdistys.

Meidän Kalle-kukossa olisi kyllä ollut voittaja-ainesta.

Korjattu 2.7 klo 12 tapahtuman päivämäärä. Me tosiaan käväistiin aamukahveilla Juupajoella.:D Onneksi moottoripyöräly on yleensäkin sellaista "turhanpäivästä" ajelua ja sääkin oli mitä parhain, joten ihan hupi juttu. Tulipahan katsastettua kisojen pitopaikka. Tämä lähikahvila on Suomi-idylliä parhaimmillaan! Tuoretta kahvia ja kovia juttelemaan, luulin Tampereen suunnassa olevia vähempi puheliaiksi.  

Aamukahvilla 2.7.2016 klo 9:10 Kukon kieunnan SM-kisojen lähikahvilassa Lylyssä.