tiistai 19. helmikuuta 2013

Harrastekanala, lemmikkikanala, kukkola, muu mikä?

Luomukanalan, lattiakanalan, virikehäkkikanalan, kerrosritiläkanalan, ulkokanalan ja broilerikanalan lisäksi on ainakin seuraavat kanalatyypit:

Harrastekanala 
Pidetään huvin ja hyödyn vuoksi. Kustannuksissa pyritään kohtuullisuuten ja toiminnassa järki päässä. Lopetettavat kanat ja kukot syödään itse.

Lemmikkikanala
Tässä ei ole enää mitään järkeä ainakaan taloudellisesta tai hyöty näkökulmasta. Kanalan rakentelu alkaa ylittää järjellisyyden rajan, mutta harrastus se on kanalakin. Kun kanalaan laitetaan pitsiverhot, niin se on myös selvä merkki harrastekanalaisuudesta.

Munanetin Silvia Sommarlatin kanala 
Sanoisin, että Munanetin nimimerkki Silvia Sommarlat on vienyt tämän lajityypin toiminnan melkoisen huippuunsa. Linkki=> Itselläni on vielä joltisen verran matkaa moiseen, vaikka vahvaa harrastuneisuutta olenkin osoittanut. Mies on antanut suuren panoksen toteutuspuolella, kuten ilmeisesti myös Silvian mieskin.


Harrastekanalassa kukkoja tai kanoja ei tapeta itse tai korkeintaan kaasuttamalla. Kuolleita  eläimiä ei tietenkään syödä, vaan ne haudataan. Korkeintaan naapurin tappamat eläimet annetaan naapurin syötäväksi.


Kukkola
Kukkola voi syntyä tarkoituksella tai todennäköisemmin vain haudonnan tuloksena. Jostakin syystä kun ainakin maatiaiskanojen munista tuntuu kukkoja tulevan 90%:sti. Meilläkin kukkola oli jo hyvällä mallilla, kunnes otimme tuotantokanalasta tehotytöt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti