Luomukananmunien tuotanto pienkanalassa -kurssi Mikkelissä 28.-29.11.
Kouluttajina mm. Ulla Holma ja Katarina Rehnström.
Paikka: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, luokka 1004, Lönnrotinkatu 7, Mikkeli
Ilmoittaudu viimeistään 18.11:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/45263/lomake.html
Torstai 28.11.2013
Kanaparven perustaminen ja kanojen luomuruokinta
9.00-9.15 Kurssin aloitus,
kurssinjohtaja Brita Suokas
9.15–9.45 Lyhyt katsaus luomusiipikarjan tuotantoon: nykytila ja markkinat
Opettajana MMM, Ulla Holma, Mikkeli
9.45–10.30 Perustietoa kanasta. Kanan lajinmukainen käyttäytyminen.
Kanojen alkuperä, Kanan elämänkaari: poikaskasvatus, nuorikkoaika, muninnan alku, munintajakson pituus. Vaihtoehdot munintajakson jälkeen?
Eläinaineksen hankinta valvotuista poikaskasvattamosta, millaisia kanoja ja mistä ? Millainen on hyvä luomukana ? Vaikuttavatko poikasajan olosuhteet kanan menestymiseen luomukanalassa ?
Ulla Holma
10.30 – 10.45 Tauko, kahvia saa aulabaarista
10.45 – 11.30 Edellinen aihe jatkuu
11.30–12.30 Lounastauko
12.30 – 13.30 Kanojen ruokinta luomussa
- tarpeiden mukainen ruokinta, luomurehut, siirtymäajan poikkeukset
- oma rehu, ostettu luomurehu, täydennysrehu ?
- kanojen enimmäismäärä peltohehtaaria kohti
Ulla Holma
13.30 – 13.45 Tauko
13.45 - 15.00 Kanojen ruokinta luomussa jatkuu
15. – 15.45 Kanalan perustamisen vaatimat luvat. Munien myynnin vaatimat luvat ja elintarvikehygienia, mm. määrät mitä saa myydä kotoa, salmonellavalvonta
Maaseutupäällikkö Sirpa Leväinen, Juvan kunta
15.45. -16.00 Päivän päätöskeskustelu
Perjantai 29.11.2013
Hyvä luomukanala, terveet ja tuottavat kanat
9.00 –10.30 Kanalarakennus. Vaihtoehtoja rakennustyyppeihin. Kanalan rakenne ja kalusteet. Osastointi ja optimaalinen ryhmäkoko.
Rehunjakokäytännöt, rehunvalmistus oma vai ostorehu ?
Katarina Rehnström, MMM, agrologi, luomutarkastaja, pienkanalan hoitaja, Tammisaari
10.30 – 10.45 Tauko, kahvia saa aulabaarista
10.45 - 11.30 Ulkotilojen järjestäminen, ulkotarhat ja laiduntaminen,
Katarina Rehnström
11.30–12.30 Lounastauko
12.30 – 13.30 Kanojen terveys. Tavallisimmat taudit ja terveysongelmat ja miten niiden kanssa tulee toimia.
Katarina Rehnström
13.30 – 13.45 Tauko
13.45 - 14.30 Katetuottolaskelmia ja muuta kannattavuudesta, munien hyvä laatu ja eläinten tuottavuus
Liittyminen luomueläintuotannon valvontaan.
Katarina Rehnström
14.30 – 15.30 Kokemuksia luomukananmunien tuotannosta ja luomukanatilan toiminnasta
Jaana Kortelainen, Pohjois-Savo Lapinlahti, 2500 kanaa, suoramyynti paikallisesti ja pääkaupunkiin
15.30 – 16.00 Kurssin päätöskeskustelu
Hinta 120€ / kaksipäiväinen koulutus (alv 0 % ). Osallistumismaksu laskutetaan kurssin päätyttyä.
Lisätietoja: Brita Suokas, puhelin brita.suokas@helsinki.fi
Järjestäjä: Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle-hanke, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, yhteistyössä ProAgria Etelä-Savon kanssa ,
Etukäteen tutustuttavaksi:
http://vimeo.com/75748580
ProLuomun menekinedistämisvideo,
ja siihen liittyvä teksti, jossa Hannes ja Tanja Uusitalo Lopelta kertovat lyhyesti luomukananmunantuotannosta tilallaan
http://luomunjuuret.fi/isa-teki-fiksun-paatoksen/
Jaana Kortelaisen tilan nettisivut
http://www.karhumaentila.info/kanala.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti