torstai 20. maaliskuuta 2014

Munien leimaaminen ja luokittelu

Minulle lähetettiin ao. uutinen. Näinhän se on, EU-byrokratia kananmunien suhteen on ihan käsittämätön ja tekee pienkanaloiden toiminnan täysin mahdottomaksi. Kanamuna lähiruokana onnistuu melkeinpä vain omasta kanalasta.

PK-lehti 5.3.2014
Kääpälänkylä on Valkealassa. Jos olisi Oulun seudulla tai Lapissa, niin säännökset olisivat vielä hiukan eri eli löysemmät joiltakin osin.

Myytävissä kanamunissa tulee olla leimat. Muistaakseni vähittäiskaupassa myytävät munat on myös painoluokiteltava koon mukaan. Niinkuin kananmunia ei voisi ostaa kilotavarana. Nyt liian pienet ja liian suuret kananmunat ovat ongelma, kun pitäisi olla vain M- ja L-luokan kananmunia. Painoluokittelu tekee myös pienkanaloille asian todella ongelmalliseksi. Luokittelu kun on pakko olla koneellista, eihän sitä kukaan voi käsin tehdä. Kun on hankittava kone, niin se maksaa. Kyseinen säännös on mielestäni vain suurten tuottajien onnistuneen lobbauksen tulos. EU tulee hukkumaan omaan byrokratiaansa. 

2 kommenttia:

  1. Tätä voi kuulemma kiertää niin, että kanalanpitäjä tulee itse kaupalle myymään leimaamattomat munansa, mutta kaupan henkilökunta ei saa myydä niitä. On järellistä touhua!

    VastaaPoista
  2. Luodut säännökset palvelevat vain suurta massatuotantoa. Kanaladirektiiveissä on selvästi olleet suurkanaloiden edustajat aktiivisia. Vuoden 2011 aikana joka kolmas kanala lopetti toimintansa direktiivien takia. Nämä olivat nimenomaan pieniä, lähiseudulle munia tuottavia kanaloita.

    VastaaPoista