sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Kanat tuntitolkulla ulkona

Eilen, ystävänpäivänä päästin kanat ulos yhdentoista-aikoihin ja vasta viidenaikoihin ne menivät sisälle. Tänään on Siprin päivä, jolloin kanat on heitetty ulos etsimään osan ruuastaan ulkoa ->. Tänään en kanoja ulos päästänyt, kun oli 11 astetta pakkasta. Niinpä kanat pyörivät jaloissa ja olivat koko ajan tiellä, kun siivosin kanalaa. Varsinkin tuohimutkalaiset ovat tosi rohkeita ja odottavat aina, että ihmisen tulo tietää ruokaa.

Kaisan tytär pöyhkeänä, kun viluttaa. Mutta sisälle ei mennä, kun kerran ulos pääsi.

Ulkoilua ystävänpäivänä la 14.2.2015

Selvästi kanojen aktiviteetti on kasvanut. Munia tulee 3-5 per päivä ja alholastakin melkein yksi päivässä. Tuohimutkalaisten ruokinta-automaatista (18kg/20litraa) oli kuoputettu kaurat pitkin lattioita niin, että automaatti oli lähes tyhjä.

Kansanperinteen mukaan kanojen munat ovat olleet uuden elämän ja kevään symboleita, joissa on suojaavaa elinvoimaa. Kevään ensimmäisen munan piilottaminen veräjän alle suojeli karjaa kesällä susilta ja karhuilta. Karja voitiin myös suojata kiertämällä se kananmuna kourassa, jonka jälkeen muna vietiin lahjana metsänhaltijalle muurahaispesään. Pitäisiköhän minunkin laittaa muna veräjän alle, jottei kanahaukka söisi kanoja ensi kesänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti