keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Kukko nokki kanaa

Sunnuntaina 21.6.2015 viedessäni Hieno-kanaa ulkoaitaukseen huomasin niskan olevan verillä, ihan tuoretta punaista verta. Ensin luulin, että oli sattunut kanalassa jokin vahinko tai sitten kiinniottaessani.

Mikään onnettomuus ei kuitenkaan ollut kyseessä, vaan ulkoaitauksessakin Väinö-kukko hyökkäili Hieno-kanaa vastaan ja nokki. Hieno yritti puolustautua pörhistelemällä ja menemällä karkuun. Hakiessani Hienoa kanalasta se työnsi päänsä oven alitse. Luulin, että vain karkuun mennäkseen, mutta ilmeisesti jotta kukko ei pääse nokkimaan niskaan. Aitauksessa Hieno-kana ensi töikseen joi pitkät kulaukset vettä. Ilmeeltään Hieno oli ihan nuutuneen oloinen ja silmät lerppailivat välillä kiinni.

Hieno sai koiran liharuokaa, että toipuu ja voimistuu.

Miksi Väinö-kukko oli alkanut nokkia Hieno-kanaa, on mysteeri. Munanetissä -> tällainen käytös näyttää kohdistuvan kanahierarkian yläpäässä olevaan kanaan, jollainen myös Hieno on. Aiemminkin olin huomannut Hienon viettävän aikaa munintapesässä. Munanetin kertomusten perusteella kukko jättää pesässä olevan kanan rauhaan. Minä taas luulin Hienon leikkivän hautomista. 

Mutta meillä ei kukaan noki kauaa toista. Varsinkaan Hienoa, joka on Alho-parven kantaäitejä. Omanlaisensa, erittäin persoonallinen ja arrogantti kana, jonka hovipalvelijoihin me kuulumme. Kun kukon syyllisyydestä oli saatu seuraamalla varmuus, laitoin Väinön häkkiin. Komea kukko.

Väinä-kukko 21.6.2015
Ensin meinasin pitää Väinöä-perjantaihin asti häkissä, koska naapuri oli ehtinyt lähteä jo työmailleen. Päädyimme kuitenkin nopeampaan ja karumpaan ratkaisuun eli häkäpönttöön. Häkä tainnuttaa ja tappaa armollisesti. Jotenkin meidän Mörri-koira ymmärsi, että kukolla ei ole hyvä. Sillä Mörri rapsi tassullaan häkäpöntön kantta ihan kuin pyytääkseen kukolle apua. Väinö-kukon ruumis haudattiin pihalle eläinten hautausmaalle, kissapatsaan juureen.


Häkäpönttö
Alla Väinö-kukko 28.9.2014 naapurini Dolly Aittasen kuvaamana
Väinö-kukko 28.9.2014 ©Dolly Aittanen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti