torstai 23. heinäkuuta 2015

Hieno-kana sai adoptiotiput (videot)

Haudonta kestää kolme viikkoa, mutta Hieno-kana on hautonut jo yli neljä viikkoa ->. Hienon satsista ei tipuja tule. Niinpä tänäaamuna hain adoptiotiput Heinolasta. Mitäpä sitä ei tekisi kanansa mielenterveyden eteen. Kyllähän asiasta olisi muuten tullut melkoinen trauma Hieno-kanalle ja lapsettomuudesta suuri ongelma.

Tiput ovat eilen ja toissapäivänä kuoriutuneita. Lajeina Wyandotteja, Brahma ja taisi siinä olla yksi Orpingtonkin. Halusin mahdollisimman äskettäin kuoriutuneita ja mahdollisimman lyhyen ajomatkan päästä. Tipuissa pitäisi olla neljä kanaa ja yksi kukko. Alla tiput kuljetuslaatikossa, jossa oli taiteellisesti kolmioita ja neliöitä ilmarakoina.

Hieno-kanan adoptiotiput kuljetuslaatikossaan

Hieno oli tullessani haudontatauolla. Hautova kana pitää muutaman 10-15 minuutin syömä- ja jaloittelutauon päivässä. Vaihdoin munat tipuihin, mutta siitä Hieno äityi ja nokkaisi tipuja. Vaihdoin munat takaisin pesään ja otin tiput pois.Pesäänmenorytäkässä Hieno vahingossa rikkoi yhden munan. Siinä munassa ei ollut minkäänlaista tipun alkua eli muna oli hedelmöittymätön.

Hieno asettui hautomaan. Vähitellen laittelin tiput Hienon alle ja poistin kolme munaa. Niistä yksi oli hedelmöitymän ja yhdessä oli melkoisen pitkälle kehittynyt tipu. Kolmas jäi arvoitukseksi. Yksi muna jäi vielä Hienon alle. Tällä kertaa adoptioprosessi sujui ongelmitta. Alla Hienon herkistelyä ensimmäisen laittamani tipun kanssa. Se on Wyandotti-kukkotipu.


Alla on kuva ja video Hienosta ja adoptiotyttäristä. Videossa on jo ihan reipasta menoa. 
Hieno-kana ja adoptiotyttäret 23.7.2015
 


Tipujen kanssa kana ei ole enää lättynä, kuten haudontavaiheessa. Nyt kana on selvästi enemmän ylhäällä. Tipuja hoitava kana muistuttaa katamariinia, jonka alle mennään keskeltä "keulan" (kanan pää) alta alle turvaan ja lämpimään.

Hieno-kana ja adoptiotiput

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti