keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Kanalan lämmitys maksaa euron per muna

Pakkaset paukkuu ja tässä on laskeskeltu lämmityskustannuksia. Meidän kanat munivat tällä hetkellä kaikkiaan munan tai pari päivässä, siis kaksi parvea yhteensä. Osa kanoista meillä on  hupikanoja, jotkut ovat vanhoja ja jotkut ei vaan viitsi munia. Lämmityskustannukset suhteutettuna munantuotantoon tekee noin euron per kananmuna. Lämmitys maksaa näillä paukkupakkasilla siis noin 2,50 euroa vuorokaudessa.

Kanala on 24 m2 ja lämpötila pidetään noin 10 asteessa. Tällöin kanat ovat virkeämpiä kuin jos lämpötila on 5 asteen tietämillä, mikä olisi myös ihan sopiva lämpötila. Pariakymmentä astetta en tavoittele, koska kustannusten lisäksi kuumempi ja kuivempi ilma pölyää enemmän. Kuivuus on suoran sähkölämmityksen ongelma. Kuivikkeena en edes kuvittele käyttäväni turvetta. Pellava ja sahanpuru ovat toimineet hyvin. Sähkölämmityksen etuna on, että vain yhden kerran olen reiluun kolmeen vuoteen haistanut ammoniakin kanalassa. Uskon, että kanat arvostavat, miten mukava lattialämmitys on varpaiden alla. ;)  
Kanalan kosteus  sisälämpötila ja kosteus
Alunperin kanalaosuus piti olla paljon pienempi, siksi lattialämmitys ei ole koko rakennuksessa. Siksi kanalassa on myös öljytäytteisiä lämmityspattereita, joissa on termostaatti. Ne napsahtavat päälle, kun lämpötila laskee tuon 10 asteen alle. Nyt pakkasilla täytyi yksi patteri ostaa lisää. Sen tulo näkyi heti  energiakulutuksen nousuna. Lisäksi meillä on termarilla oleva lämpöpuhallin varaston puolella ihan vaan hätävarana.

Energiakulutus kanalassa ke 6.1.2016, pakkasta yli 20 astetta.

Kanalassa kulutus on noin 3000kWh vuodessa. Syksyllä laitettu pihavalaistus näkyy kanalan sähkökulutuksena. Keskimäärin kanala kuluttaa talvella noin yhden kilowatin tunnissa, nyt pakkasilla kulutus on 1,5 - 2,5 kertaista.

Loppiaisen 6.1.2016 sähkön kulutus tunneittain

Langaton sääasema, jollainen meillä on keittiössä. Siitä näkee kanalan lämpötilan ja kosteuden. Ei tarvitse lähteä kanalaan katsomaan, onko lämmöt ok.

Kanalan sääasema keittiössä

4 kommenttia:

 1. Eikös ookkin hienoa saada ilmaisia munia: ;)

  VastaaPoista
 2. Vautsi millainen järjestelmä, hyvin pysytte tilanteen tasalla! Meillä talvikanala ensimmäistä vuotta, ja paukkupakkaset ovat olleet haasteellisia! Nyt kuitenkin homma hallussa ja lämmöt noin +5 astetta. Kyllä se on mukava herkutella kultamunilla! ;)

  VastaaPoista
 3. Vautsi millainen järjestelmä, hyvin pysytte tilanteen tasalla! Meillä talvikanala ensimmäistä vuotta, ja paukkupakkaset ovat olleet haasteellisia! Nyt kuitenkin homma hallussa ja lämmöt noin +5 astetta. Kyllä se on mukava herkutella kultamunilla! ;)

  VastaaPoista
 4. Kultamuniapa hyvinkin, ainakin hinnaltaan. :D

  VastaaPoista