maanantai 23. maaliskuuta 2020

Kesäkanat vuokralle

Kesäkanat vuokralle -kyselyt ovat joka keväisiä. Erittäin ymmärrettäviä ja vuokraaminen olisi vastuullinen tapa ottaa kanoja. Vuokrauspaikkoja en tiedä yhtäkään, muutamista paikoista saa ostettua.

Puurin kanalassa Kouvolassa asia on hoidettu selvästi: https://www.puurinkanala.fi/

Kannisen kanalasta kanoja saa ostettua, mikäli ovat vaihtamassa parvea. Eli riippuu ajankohdasta: http://www.kannisenkanala.fi/


Kesäkanoja vuokralle -kysely. Vastaus on julma. ;)


Erittäin harva pienkanalan omistaja antaa kanojaan vuokralle. Syitä on kolme:


1) Kanat ovat kivimpia kesällä

Meillä on enää yksi parvi ja kymmenkunta kanaa. Kesällä kanat ovat kaikkein kivimmat ja helpoimmat pitää. Miksi siis vuokraisi lemmikkejään, kun on saanut ne talven yli pidettyä?

Lisäksi kanat ovat tosiaan lemmikkejä niilläkin, jotka myös syovät kanojaan. Meillä on toistaiseksi pataan päätynyt vain yksi kukonpoika. Siihen mies ei koskenut haarukallaan.


2)   Kanat laumautuvat

Voisi luulla, että kanoja voi erotella ja laittaa samaan yhteen miten vaan, mutta niin ei asia ole. Kun olet erottanut pienparven ja se on ollut kesän erillään, niin parvi on hajonnut. Palatessaan alkuperäiseen parveen pitää taas kanojen löytää paikkansa kanahierarkiassa.

Kanojen hierarkia on itse asiassa varsin kätevä. Kun kanat ovat löytäneet paikkansa arvohierarkiassa, niin parvi on rauhallinen. Jos hierarkia on elämisvaiheessa, niin silloin on nokkimista ja koko kanala on levoton. Ei ole mukava katsella nokittuja, verisiä kanoja. Paljon riippuu kanalan kukosta, miten tämä vaihe menee. Jos kesäparvessa on ollut kukko, niin kukot voivat tapella helttansa verille selvitellessään, kumpi kukko on ykkönen.


3) Väiveet ja taudit

Väiveet ja taudit tulevat ehkä samoin omiin kuin muuallakin oleviin, mutta ainakin ne ovat silloin "itse hankittuja". Tästä asiasta kerron myöhemmin nykyisin meillä oleskelevan Aapo-kukon tarinan.#tuohimutka #kanat #kanala #kesäkanat #väiveet #kesäkanala #harrastekanala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti