sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Sähkönkulutus kanalassa

Nyt on viikko seurattu sähkönkulutusta. Sää on ollut muutamia asteita lämpimän puolella. Viikon sää:

Sää 16.2 - 23.2.2014 Jyväskylässä

Kulutus on ollut sellaiset 8-9 kilowattituntia (kWh) vuorokaudessa eli päivässä sellaiset 70 - 90 senttiä. Kaikkiaan noin 5,50 euroa viikko.

Kanalan sähkönkulutus 16.2 - 23.2.2014


Katsotaan päästäänkö tässä joskus pohtimaan kanalan ansaintalogiikkaa. :D Tänään käytiin ostamassa pakkasvahdit, jotta lämmöntalteenottolaite ei jäädy. Härpäkkeet maksoivat 38 euroa eli neljä kymmenen kananmunan rasiaa, niin rahat on ansaittu.

Pakkasvahdit LTO-koneeseen
Päivitys Su 2.3.2014. Toinen viikko ja sähkönkulutus toisellakin viikolla viiden euron viikkotahtia.

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Langaton sähkönkulutusmittari

Kohta se totuus selviää eli meidän kanalan energiankulutus ja paljonko se maksaa lämmityksensä osalta. Ostettiin tänään tuollainen sähkötauluun liitettävä sähkönkulutusmittari.
Langaton sähkönkulutusmittari ohjelmineen

Meillä suurin sähkönkuluttaja on kanala, koska lämpiää sähköllä. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka paljon se pakkasilla hörppää sähköä. Tariffina on Jyväskylän Energian yleissähkö 3x25A eli noin 8senttiä/kWh:

CO2 -päästöihin laitoin päästökertoimeksi 320 g/kWh (hiilidioksidipäästöt myytyä kWh:ta kohden Jyväskylän Energialla vuonna 2012).

Mainostavat, että kaikki kotitalousasiakkaat saavat vihreää, paikallista puusähköä. Aika huuhaata, samassa piuhassa kotitaloudelle menisi puusähköä ja viereisessä sijaitsevalle yritykselle jotakin muuta sähköä. Niinpä.

Kanala se kuluttaa vihreää puusähköä :DDDD

Etäpäätteeltä saa USB-kaapelilla siirrettyä tiedot tietokoneen ohjelmalle. Aiheutti jo ensimmäisen kohtauksen, kun ennusti 1733 euroa vuosikustannuksiksi. Tariffiasetuksissa oli kuitenkin (onneksi) desimaalivirhe, että katsotaan nyt.

Sähkönkulutusmittariin kuuluva tietokoneohjelma
Vaan totuuden nimissä on sanottava, että ei kanalan sähkönkulutus tule vaikuttamaan kanojen pitämiseen mitenkään. Korkeintaan muutetaan kanala ensi kesänä kaukolämpöön, jos laskelmat osoittavat sen kannattavaksi.

Kesäkanoja vuokralle

Monet haluavat kesäkanoja vuokralle. Harrastajakanaloista ei vuokralle kanoja saa, koska kukapa sitä lemmikkejään vuokraisi. Mutta nyt löytyi kanavuokraamokin.

Lassilan tila
Lassilan tila Tuusulassa vuokraa kesäkanoja

Rehellisesti sanottuna, jos itse tekisin elääkseni vastaavaa, niin laittaisin palautetut kanat pataan. Tämä ihan tautien ja loisten takia. Esimerkiksi lintukirppu on niin viheliäinen hävitettävä, etten ottaisi moista riskiä. Ennen hautoisin ja kasvattaisin seuraavaksi kesäksi uudet kanat.


Kanalan ikkuna on lattiatasossa

Kana tykkää katsella ulos, joten kanalan ikkuna tulisi sijoittaa lattiatasolle eikä ylös.

Kanalan ikkuna kuuluu olla alhaalla.
Meillä puoli rakennusta piti olla kasvihuonetta. Mutta kanojen ja kasvihuoneen yhteiselo on kuolleena syntynyt ajatus. Sen verran tehokkaasti kanat syövät ja kaapivat kaiken vihreän mullaksi. Nyt on sitten kanoilla iso lämpölasi-maisemaikkuna ihastella maisemaa.

Kanalan maisemaa pihalle

Matalalla oleva ikkuna on myös itsensä kannalta kiva. Meillä näkee keittiöstä, mitä kanat kanalassa puuhaavat. Kanat ovat kuin ikkunaprinsessoja. Pimeällä kanat näkyvät kanalan valoissa erittäin hyvin.

Laitoin viime keväänä sisäkompostorin liian lähelle ikkunaa. Keväinen lämpövaihtelu kymmenestä lämpöasteesta öiden pakkasiin halkaisi ikkunan oikeasta alalaidasta. Ensi kesänä olisi tiedossa lasinvaihtoa.

Palosammutin kanalaan

Tajusin vasta viime viikolla, että käsisammutin kanalassa taitaa olla melko harvinaista. Meillä sellainen on ollut oven nurkassa alusta asti. Kiitos siitä kuuluu miehelleni, joka on pitänyt palosammutinta erillisessä rakennuksessa itsestään selvänä.

Käsisammutinta kanalaan voi suositella kaikille, sillä onhan sitä lämpöpatteria, lämpölamppua, säiteilylämmitintä yms. sähkölaitetta ja niiden johtoa sekä paljon pölyä ja kuiviketta, mikä voi syttyä. Käsisammuttimen saa 20-40 eurolla ja se pitää tarkistuttaa joka toinen vuosi asianmukaisessa liikkeessä. Tämä maksaa kympin verran per sammutin.

Käsisammutin kuuluu kanalaan
11.2.2014 vietettiin 112-päivää. Silloin kesken koulupäivän syttyi  Kouvolan yhteiskoulussa tulipalo. Aika karua jälkeä, vaikka pelastuslaitos sijaitsee vain kilometrin päässä ja siellä oli 112-päivän takia normaalia enemmän miehitystä.

Meillä on myös palohälytys kanalasta asuintaloon. Tosin eläinsuojapaloissa, kuten navettapaloissa on vain muutamia minuutteja aikaa pelastaa eläimet. Monesti pelastetut eläimet joudutaan silti lopettamaan savukaasumyrkytyksen tai pelastusoperaatiossa loukkaantumisen vuoksi.

lauantai 15. helmikuuta 2014

Varpua viluttaa

Kanojen vapaustaistelija eli mies päästi kanat ulos jo aamupäivällä. Vaikka luukku oli auki, niin kanat viihtyivät ulkona useamman tunnin. Tosin katollisessa ja kuivassa ulkotarhassa. Aste, pari oli lämmintäkin. Liekö tuon Siprin päivän ja sen merkityksen tienneet.

Vaan Varpu se kekkalehti sisällä eikä lähtenyt ulos. Varpu on viluisempi kuin muut kanat. Mutta mikäpä Varpulla on ollessa, kun sai rauhassa katsella ikkunasta. Mitä sitä palelemaan ulos.

Varpua viluttaa 15.2.2014

Siprin päivästä 15.2 kanat ulkona

Lähde: https://www.facebook.com/suomenusko 


Lauantaina 15.2.2014 on Sipin eli Siprin päivä. Kanoja ja sikoja ruokittiin sydäntalven aika sisällä, mutta Sipistä alkaen ne saivat etsiä osan ruuastaan ulkosalta. Siihen aikaan kun kanat vielä osasivat puhua, ne ohjeistivat Varsinais-Suomessa hoitajaansa: »Ruoki minua Sipin päivään asti ja heitä sitten hännästä hangelle».

Siat kulkivat entisaikaan vapaana suurimman osan vuotta ja söivät tunkioista. Uudet ostetut porsaat tuotiin taloihin kevättalvella. Porsaat vietiin tupaan ja niiden nenät mustattiin uunin reunasta, jotta ne saivat uunista voimaa elämäntaipaleelle. Porsaat saivat elellä tuvassa, jossa niitä hellittiin runsaalla maidolla ja kokkelilla. Käytiinpä tupaporsas sylissä välillä saunassakin, jossa se ensin vihdottiin ja sitten pestiin.

Kukkoja ja kanoja pidettiin kanaloissa tai pirtin lattian alla olevassa tyhjässä tilassa, josta ne päästettiin tupaan syömään. Kesäisin myös kanat kulkivat vapaana pihapiirissä. Kanojen munat ovat olleet uuden elämän ja kevään symboleita, joissa on suojaavaa elinvoimaa.

Kevään ensimmäisen munan piilottaminen veräjän alle suojeli karjaa kesällä susilta ja karhuilta. Karja voitiin myös suojata kiertämällä se kananmuna kourassa, jonka jälkeen muna vietiin lahjana metsänhaltijalle muurahaispesään.

Sipin päivän säästä on luettu kaskenpolton enteitä. Jos Sipin päivänä on niin kova tuuli, että lunta lentää reenraiteen yli, niin kesällä kaskituli lentää metsässä ojan yli. Sanottiin myös, että jos Sipinä sataa lunta, niin puolet talven lumista on vielä tulossa.

Suojasää Sipin päivänä on sen sijaan hyvän ja varhaisen kevään merkki. Jos räystäistä tippuu Sipinä vettä sen verran, että kana saa juodakseen, tulee hyvä vuosi ja kana munii hyvin. Samaten suojasää ja vesisade merkitsevät sitä, että maassa on ruohoa jo toukokuun alkupuolella ja puiden lehdet ovat silloin hiirenkorvan kokoisia.

tiistai 11. helmikuuta 2014

Hy-line kanojen erot

Mies seuraili kanojen menoa kamerasta orrella ja tummemmat hy-linet (Hy-Line Brown) ovat ilmeisesti aika dominoivia.  Toinen tehotytöistä yritti nokkia orrelle tullutta Varpua päähän, joka väisteli ja käänsi päätään sivuun. Aiemminkin olen huomannut, että nokkivat tosiaan ja muita päähän. Samaa ei mielestäni tee meidän maatiaiset, Varpu (Hy-Line White) eikä tuohimutkalaiset, jotka ovat Varpun ja maatiais-Unton miksereitä

Hy-Line kanoja on kahdenlaisia, tummempia BROWN ja vaaleampia WHITE. Tummemmat ovat ärhäkkäämpiä luonteeltaan kuin vaaleampi kanta ainakin meidän kokemuksen mukaan. Varpu on aremman oloinen, eikä mitenkään dominoiva kuten tummemmat hy-linet. Jos on muitakin rotuja samassa kanalassa, niin ilmeisesti vaaleamman kannan kanat olisivat parempia kotitarvekanalaan. Jostakin olin lukevinani, ettei hy-line brownin kanssa sovi muut kanarodut. En yhtään ihmettele, vaikka meillä ei suurempia ongelmia ole ollutkaan.

Hy-Line WHITE edessä, ruskeampi hy-Line BROWN takana
ja tummat kanat vasemmalla ovat tuohimutkalaisia
Nokkimisepisodi sai kuitenkin sen aikaan, että ensi syksynä tummemmat hy-linet lähtevät pataan. Kesällä suuremmissa tiloissa menevät paremmin, mutta pienemmissä tiloissa eivät muut pääse samalla tavalla pois alta. Toisekseen meidän tehotytöt munivat niitä isoja ja kuoreltaan hauraampia munia ja vieläpä aika paljon vähemmän kuin muut. Määrällisestikin kanoja voisi olla jokunen vähemmän.

maanantai 10. helmikuuta 2014

Kanalan lattialämmitys

Nyt on ihan pakko ottaa aiheeksi kanalan lattialämmitys. Vasta tammikuun kosteilla keleillä tajusin, kuinka erinomainen asia lattialämmitys kanalassa on. Sanoisinpa, että lähes pakollinen.

Kanalassa meillä on lattialämmitys ikkunan edustaa lukuunottamatta. Sen osan kun piti tulla kasvihuoneeksi, niin sinne ei ole lämmitystä laitettu. Muualla se on. Kuivike pysyy kuivana ja kuivikkeen seasta tarvitsee vain poistaa kanankakat kerran viikossa. Se on syy siihen, että meillä menee kuiviketta varsin vähän. Ikkunan edessä puolestaan kuivike on kuitenkin märkää ja se pitää vaihtaa kokonaan.

Meillä on 11 kanaa ja kukko. Kun kanat juovat 2-3 desilitraa vettä päivässä, niin sellaiset 2,5- 3,5 litraa vettä tulee ulosteiden mukana kanalaan päivittäin. Eli melkoinen vesimäärä. 

Tammikuussa märän kelin lisäksi meillä myös lämmöntalteenotto vähän reistaili pölyn vuoksi ja silloin kanalassa ensimmäisiä kertoja haisi ammoniakki. Se on varsin ikävä tuoksu. Suuressa määrissä siitä kärsivät myös kanat.

Jos ilmassa on ammoniakkia, sen havaitsee ominkin aistein. Ammoniakki haisee pistävältä ja ärsyttää hengityselimiä. Jos ammoniakkipitoisuus kanalassa nousee liian suureksi, voi ammoniakki vahingoittaa kanan silmiä ja jopa sokeuttaa ne. Eli jos itse haistat ammoniakin, on syytä ryhtyä pikaiseen kuivikkeiden vaihtoon.

Kanatieto.fi

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Unski on kova jätkä

Unto-kukko se on kova jätkä ja senkun seisoskeli lumihangessa. Tänään päästin kanat ulos, kun oli pari astetta lämpöisen puolella. Kanat eivät pahemmin lumella tepastelleet. Etupäässä ulkotarhassa oleskelivat, kun siellä on katto päällä ja lumetonta. Muutama kana kävi juurakon alla ja joku taisi käväistä lumettoman kuusiaidan alla. Mutta siinäpä se. Unto-kukko kanoja tarkkaili varpaat hangessa seisten.

Unto-kukko seisoskelee hangessa, kanat ei

Varpu-kana pysytteli ulkotarhassa, vaikka ovi puutarhaan oli auki.
Kanat eivät viitsineet pahemmin ulkotarhasta pihalle lähteä.

maanantai 3. helmikuuta 2014

Miten munia pitäisi säilyttää?

Satakunnan kansa 7.4.2011  Marja-Kristiina Vainela


Lukija ihmettelee, miksi kananmunia säilytetään kaupassa yleensä huoneenlämmössä, vaikka kotioloissa useimmat panevat munat jääkaappiin. Mikä on siis munien oikea säilytyslämpötila?

– Parhaiten kananmunat säilyvät tasaisessa lämpötilassa viileä- tai jääkaapissa omassa pakkauksessaan tylppä pää ylöspäin, vastaa Hanna Hautajärvi Munakunnasta. Eivät munat kärsi huoneenlämmössäkään, mutta niiden sisus haihtuu nopeammin kuin jääkaapissa.

Kananmunan sisällä on pieni ilmatila, joka sijaitsee munan tylpässä päässä. Säilytyksen aikana munan sisus hiljalleen haihtuu eli ilmatila suurenee, koska munasta haihtuu vettä ja hiilidioksidia. Jos munaa säilytettäisiin terävä pää ylöspäin, tylpässä päässä oleva ilma pyrkisi kohoamaan ylöspäin ja voisi rikkoa munan rakennetta ja huonontaa munan laatuominaisuuksia.

Säilytyslämpötilan vaihtelut heikentävät munan säilyvyyttä. Pakkaus vähentää munasta ilmakanavien kautta tapahtuvaa hiilidioksidin ja veden haihtumista ja estää vieraiden hajujen ja makujen siirtymistä ympäristöstä muniin. Pahimpia maku- ja hajuvirheitä munille aiheuttavat meetvursti, savukala, purjo ja tilli. Myös sipuleista ja hedelmistä siirtyy makuja ja hajuja muniin.

Koko EU:n alueella säilyvyysajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta. Ehjä ja oikein säilytetty muna säilyy pidempäänkin.

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Munavuori

Maataloudessa se tuntuu melkeinpä aina olevan joko kato tai vuori. Kesällä vielä ostin puolet kananmunista. Nyt ovat innostuneet munimaan ja munia kertyy sellaiset viitisenkymmentä viikossa.

Viikon munavuori
Neljästä pesästä kanoilla on pääasiassa käytössä vain kaksi. Mahtaa sitä olla kotkotus ja jonotus pesille.

Yksi musta kana luulee vielä hautovansa. Makaa usein pesässä. On sen verran huonot hautomavaistot kuitenkin, että antaa ottaa munat alta. Hautova kana ei myöskään poistuisi pesästä kuin pari kertaa vuorokaudessa ja vain sellaiset 10-15 kerrallaan. Tämä kana kyllä nousee orrelle ja tulee syömäänkin, jos tuo kupin jotain ruuantähteitä. En enää tunnista Kaisaa ja sen tytästä, joten jompi kumpi niistä kuitenkin.

lauantai 1. helmikuuta 2014

Tammikuun XXL-kokoiset kananmunat

Tammikuussa joku vanhoista rouvista innostui munimaan oikeita jättimunia. 98g muna on valta, luokituskin loppuu kesken.

98g kananmuna
Kananmunat luokitellaan koon mukaan seuraavasti:
S (pienet) 53 g
M (keskikokoiset) 53-63 g
L (isot) 63-73 g
XL (erittäin isot) >73 g