Satakunnan kansa 7.4.2011 Marja-Kristiina Vainela
Lukija ihmettelee, miksi kananmunia säilytetään kaupassa yleensä
huoneenlämmössä, vaikka kotioloissa useimmat panevat munat jääkaappiin.
Mikä on siis munien oikea säilytyslämpötila?
– Parhaiten
kananmunat säilyvät tasaisessa lämpötilassa viileä- tai jääkaapissa
omassa pakkauksessaan tylppä pää ylöspäin, vastaa Hanna Hautajärvi Munakunnasta. Eivät munat kärsi huoneenlämmössäkään, mutta niiden sisus haihtuu nopeammin kuin jääkaapissa.
Kananmunan
sisällä on pieni ilmatila, joka sijaitsee munan tylpässä päässä.
Säilytyksen aikana munan sisus hiljalleen haihtuu eli ilmatila suurenee,
koska munasta haihtuu vettä ja hiilidioksidia. Jos munaa
säilytettäisiin terävä pää ylöspäin, tylpässä päässä oleva ilma pyrkisi
kohoamaan ylöspäin ja voisi rikkoa munan rakennetta ja huonontaa munan
laatuominaisuuksia.
Säilytyslämpötilan vaihtelut heikentävät munan
säilyvyyttä. Pakkaus vähentää munasta ilmakanavien kautta tapahtuvaa
hiilidioksidin ja veden haihtumista ja estää vieraiden hajujen ja
makujen siirtymistä ympäristöstä muniin. Pahimpia maku- ja hajuvirheitä
munille aiheuttavat meetvursti, savukala, purjo ja tilli. Myös
sipuleista ja hedelmistä siirtyy makuja ja hajuja muniin.
Koko EU:n alueella säilyvyysajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta. Ehjä ja oikein säilytetty muna säilyy pidempäänkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti