perjantai 19. kesäkuuta 2015

Kanatohtori

Käväisin eilen Viitaniemen eläinlääkärissä Jyväskylässä. Sieltä löytyi "kanatohtori" ell Tuula Moisio, jolla on itsellään ollut 15 vuotta kanoja ja toisinaan myös hoitoa vaativia ongelmia. Sain Unto-kukon täihin lääkettä. Parasta oli, että sain lääkkeen ilman ajanvarausta ja asiantuntevalta eläinlääkäriltä. Monet pieneläinlääkärit eivät tiedä kanoista mitään, eivätkä siten suostu kirjoittamaan mitään reseptejä.

Kolmas kehumisen arvoinen asia oli hinta: 10,84euroa. Reseptin kirjoitus oli 10 euroa ja lääke 0,84euroa. Sitä sai ruiskuun ilmeisesti jostain isommasta satsista, jolla eläinlääkärit rokottavat eläimiä päivittäin. Lääke riittää myös Väinö-kukkoon ja kahden viikon päästä uusimiseen. Kaikki oli helppoa, nopeaa ja vieläpä edullista. Verottajalle vielä tiedoksi, että en saa "mainoksestani" rahaa tai etuuksia.

Unto-kukon ulkoloisten häätöön resepti 10,84 euroa

Aiemmin bloggasin, että Unto-kukossa on lintukirppuja. Todellisuudessa ne olivat näitä ulkoloisia,  täitä. Siten teoriani siitä, että lintukirppua ei useinkaan löydy päivällä kanasta / kukosta on edelleen oikea. Diagnoosini ja bloggaus oli alunperin vain väärä.

Täi koettelee lähinnä kukkoa, jolla on paksumpi köyhenpeite. Eläinlääkärin mukaan täi tarttuu huonosti ja sama on oma kokemukseni. Siten kanat voivat olla puhtaita, vaikka kukossa kuhisee ulkoloisia. Täi asemoituu kukon niskaan ja persuksiin. Höyhenten juureen se munii munia, joita kutsutaan saivareiksi. Ihan niin kuin ihmisen täilläkin.

Saivareita eli täin munia Unto-kukon höyhenten juuressa.
Eläinlääkärin mukaan Suomessa ei ole enää täishampoota eläimille. Minäkin harkitsin kukon pesua. The Green Egg -blogissa 13-vuotias poika kertoo, miten hän pesi 50 kanaa kolmena lauantaina täiden kaikkien kehitysvaiheiden tuhoamiseksi. Kanan ja veden kanssa pitää olla varovainen, sillä kasteltu kana voi kuolla kylmyyteen.->

Saivareihin olen laittanut Smite-pulveria, mikä on auttanut niiden kuivattamisessa. Olen pyrkinyt laittamaan pulveria useamman kerran viikossa, joten on jonkinmoinen työ. Nyt tosin siirryin Colombine Sprayhin. Kanoille nuo ovat lähes ainoita keinoja, mikäli haluaa munia syödä. Noilla valeluliuoksilla on 60 päivän varoaika, jolloin munia ei voi syödä.

Lohduttavaa (?) oli lukea, että ulkoloisia on lähes kaikilla tiloilla. Vieläpä sanottiin, että "Ulkoloiset eivät ole merkki huonosta ilmastoinnista tai liian vähästä siivoamisesta. Käytännössä taitaa olla päinvastoin; mitä siistimmät paikat ja tarkempi hoito sitä todennäköisemmin loiset huomataan."

Eräs bloggaaja kirjoitti kanapunkin tuhoamisestaan otsikolla Huoleton on kanaton. Niin se kyllä on. Vieläpä halvemmalla kananmunat saa kaupasta kuin omasta kanalasta. Mutta mitään kivaa ei ole ilman riesaa. Lisäksi juhannukseen, varsinkin tällaiseen sateiseen, kuuluvat kaikenlaiset ötökät. Kanat napsivat kiitettävästi kaikki lentävät selkärangattomat, mutta vielä niitä riittää siivettöminäkin versioina.

2 kommenttia:

  1. Eläinten ulkoloiset ovat kyllä rasittava riesa. Mutta täytyy sanoa, että kerrankin sun kohdalle on osunut HALPA eläinlääkärireissu!

    VastaaPoista
  2. Juu, siksi piti mainostaakin, jos vaikka joku toinenkin tarvitsee. Nyt he siellä respassa tietävät, miten kukot / kanat hoidetaan.

    VastaaPoista