tiistai 16. helmikuuta 2016

Kesäkanoja vuokralle

Tähän aikaan vuodesta alkaa haaveilu kesäkanoista ja varsinkin vuokrattuina. Mieluiten tietysti munivat kanat ja tipuja kaupan päälle.

Olisi niin helppoa ottaa kanat ja syksyn tullen palauttaa. Valitettavasti tämä on aika harvinainen vaihtoehto, sillä kukapa kanalaharrastaja kanoistaan juuri kesäksi luopuisi. Kesäkanoina olleen parven yhdistäminen entiseen parveensa on oma työnsä. Poissaollut parvi on ehtinyt erkaantua alkuperäisestä parvesta. Yhdistäminen aiheuttaa vähintään levottomuutta parvissa, ellei tule nokkimista ja muuta nokkapokkaa. Lisäksi kesäkanat voivat tuoda mukanaan täitä, väiveitä tai joskus kai jopa lintukirpun. Nämä ötökät eivät ole ollenkaan osoitus huonosta hoidosta, vaan niitä tulee luonnonlinnuista. 

Halutaan muniva kesäkana mieluiten tipujen kanssa. (Hyline Brown)

Jos kananvuokrausta on jollakin enemmän, niin todennäköisesti palautettu kesäkana menee pataan ennen kuin autonvalot ovat hävinneet näkyvistä. Kannattaa siis suosiolla miettiä joku tuttavapiirin metsästäjä, jonka kanssa sopii, että hän hakee ne kanat. Metsästäjillä on taito tappaa eläimet kivuttomasti.

Munivan kesäkanan hinta vaihtelee 5-20€. Kana on laumaeläin, joten kesäkanoja on hyvä olla vähintään kolme. Kukkoa ei tarvita, kana munii ilmankin. Varsinkin jos on pieniä lapsia, en suosittele kukkoa, mikäli kanoja pidetään vapaana. Kannattaa aloittaa ensin pelkillä kanoilla. Alla kanaloita, joista voi kesäkanoja kysellä:

- Suonenjoki, Kannisto (ruskea Hyline Brown 15€/kpl) - puh. 0400 705900 (varattava etukäteen)

- Siilinjärvi, Laitilanmäen luomutila (valkoinen Leghorn, saatavana vain helmikuun) -  posti@laitilanmaenluomutila.fi, puh. 040 556 6927 (saatavana helmikuun loppuun asti)
- Kouvola, Puurin kanala (ruskea Hyline Brown 16-20€/kpl) - info@puurinkanala.fi, puh. 0500 142 024
- Tuusula, Lassilan tila (Hyline Brown, 35-40€/kpl, myös vuokraus) - markku.lassila@pp.inet.fi, puh.050-5479428

- Marttila, Kyheröisen kanala (Hyline Brown ja Hyline White) - myynti@kyheroisenkanala.fi, puh. 044 0120 098 (sovittava etukäteen)

- Saarijärvi, Tikalan kana (Dekalb White, 20€/kpl) timo.tikka@tikalan.fi, puh. 0400 838 216

Jos joku tietää Keski-Suomessa kanaloita, otan ilolla tiedon vastaan ja laitan listaan.

2 kommenttia:

  1. Pystyisikö kanoja ostamaan omaksi tipuina, mutta palauttaisin ne talvella?

    VastaaPoista
  2. Varmaankin, mutta palautetut kanat kyllä todennäköisimmin päätyvät pataan. Se yhdistäminen yms. ei vaan ole niin helppoa.

    VastaaPoista