sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Sirkku-tipu huutaa emoa

Sirkku sai nimensä sirkutuksestaan, kun se kutsuu ja etsii kanaemoa.Yleensä tipujen ääntelyä sanotaan piipitykseksi, mutta ainakin hautomakoneesta tulleen yksinäisen tipun ääni on enemmän sirkutusta.



Kanan alta kuoriuneet tiput eivät sirkuta samalla lailla, sillä niillä on kanaemo turvanaan. Mutta varsinkin yksin tipu sirkuttaa ja etsii kaveria ja emoa. Vähän myöhemmin kuoriutui kaveri, jonka kanssa ollaan hiljempaa, alla.



perjantai 25. maaliskuuta 2016

Sektio oli välttämätön

Ohje konehaudonnassa on, että tipujen kuoriutumiseen ei pitäisi puuttua tai auttaa asiassa. Eilen yksi tipu teki kuoreen reiän ja piipitti. Tänään taas se piipitti hurjasti. Niinpä tein haudottavalle munalle sektion eli otin kuoret pois, mikä oli selvästi oikea ratkaisu.

Sektiolla juuri kuoriutunut tipunen.

Kalvot olivat kuivuneet tiukasti munan yläosasta tipun päähän eikä se olisi sieltä itsekseen jaksanut kuoriutua. Kuiva kohta oli yllättävän kaukana siitä alkureiästä, joka oli tyypilliseen tapaan siinä munan keskellä. Kosteus hautomakoneessa oli vähän alle 70%, mikä jostakin syystä ei sitten ollut riittävä tälle tipulle. Kaveri on selvästikin selviutujä tyyppijä ja Uljas tulee nimeksi. Uskoakseni kun on kukko kuitenkin. Alla Uljas ottaa rennosti rankan operaation jälkeen. Kuivuttuaan pääsee kanalaan Hilma-kanan hoiviin.

Uljas-tipu ottaa rennosti hautomakoneessa rankan toimeenpiteen (sektio) jälkeen.


Hakusanat: pitkäperjantai 25.3.2016, kuoriutunut tipu, hautomakone, sektio, keisarinleikkaus


maanantai 21. maaliskuuta 2016

Maailman menoa maisemaikkunasta

Orpington-kana Selma ihastelee aurinkoista päivää.
Kanalassa ikkunan on hyvä olla alhaalla. Silloin kanojen on helppo katsella ulos, mitä ne tekevätkin mielellään. Ikkuna ylhäällä on enemmän ihmisiä varten. Maisemaikkuna ja esteetön näköala on kanoille mieleen.

Hakusanat: Kanala, ikkuna, rakentaminen

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Jokaista kanaa suree

Karvajalka on poissa. Se löytyi munintapesästä kuolleena täysin kunnossa olevan oloisena, höyhenpeite kiiltäen. Sitä ei oltu nokittu tai mitään. Eläimet menevät usein suojaan, kun tuntevat olonsa heikoksi. Ehkä näin Karvajalalla.

Karvajalka, kanlan ainoa Brahma

Jokaiseen kanaan sitä vain kiintyy. Se on se, kun on lemmikkikanala. Jos olisi harrastekanala tai tuotantokanala, niin ei tarvitsisi jokaista kanaa itkeä. Karvajalka-nimi tuli Brahmalle tyypillisistä jaloista, joissa on höyhenet.

RIP Karvajalka 16.3.2018

Tähän aikaan vuodesta ei saa kuoppaa maahan. Onneksi rikkaruohojen kuivatuskomposti on tyhjänä. Siinä on valmis kuoppa, jossa on "maapallo"lämpökompostori päällä. Laitoin kanan sinne ja täyteen pakkaslunta, joten pitänee se kompostori kylmänkin sisällä. Toimikoon se ruumishuoneena, kunnes saa maahan kuopan.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Sunnuntai on pyhitetty kanalan siivoukselle

Kanoista ja kanalasta aina hehkutetaan ja kerrotaan kaikkea kivaa, mutta se todellinen arki jää kuvaamatta. Arki tarkoittaa siivousta ja käytännössä enimmäkseen kanankakkaa, ihan sitä itteensä. Itsekin olen kertonut Kallesta ja Kallen rouvista, vaikka viikkosiivous on se suurin ja aikaavievin asia. Viikottaisena toimena se on pakollinen huvittipa tai ei. Rehellisesti sanottuna on monia sunnuntaita, kun laiskottaa eikä viitsisi lähteä siivoamaan.  Vaihtoehtoa ei vain ole. Jos on kanala ja kanoja, ne pitää hoitaa.

Alhot siivotussa kanalassa

Itse olen pyhittänyt sunnuntain siivoukselle. Kanalassani pätee matemaattinen kaava: 1 tunti siivousta / yksi erillinen parvi. Parven koolla ei ole merkitystä eli olipa parvessa kolme tai kaksikymmentä siivekästä, niin siivousaika on suurin piirtein sama. Tämä koska samat työt on tehtävä. Lattialta ja orrenalustasta on kerättävä lanta, kylpyhiekka on harattava siistiksi, vesikuppi on putsattava ja ruoka-automaatti täytettävä. Lisäksi heittelen kalkkia ja soraa syötäväksi. Ainoastaan kahden ilmanvaihdon suodattimien imurointi ei ole riippuvainen parvien määrästä.

Niinpä kun parvia tulee lisää, aikaa menee enemmän. Nyt parvia on ne neljä eli Unto tuohimutkalaisineen, Alho-maatiaiskanoja, Kallen parvi ja hautova Alho, Hilma ja kuoriutuvat tiput. Neljästä parvesta saa toki paljousalennuksen, sillä aika ei kasva neljään tuntiin, vaan riittää keskiarvoisesti sellaiset reilut kolme viikkotuntia. Välillä menee vain reilut kaksi tuntia ja toisinaan se neljä tuntia, joskus reilusti enemmänkin.

Onko reilu kolme tuntia kanalan siivoukseen viikossa paljon vai vähän? Suomalaiset katsovat televisiota yli kolme tuntia päivässä. Huomioiden kanojen ja parvien määrän, uskon ajankäyttöni olevan moneen muuhun kanalan pitäjään verrattuna varsin vähäistä. Minulla on hyvät puitteet: rakennus ja tarpeisto, lämmitys, automaatit. Jos jotain haluan tai tarvitsen, niin mieheni tekee sen. Puitteista voin olla todella kiitollinen hänelle, sillä ne ovat monelta osin melkoisella hifistelytasolla. Tänään (13.3.2016) juhlistan 33 miehen kanssa yhdessä vietettyä vuotta kanalan siivouksella. :D


Itselläni ei ole siivoukselle lomittajaa. Munien keräämiseen, ruuan ja veden antamiseen ja kanojen valvontaan on hyvä lomittajarengas ja valvontakamerat päälle. Itse siivous on kuitenkin yksin minun etuoikeuteni. ;) Pakkotilanteessa perheenjäsenet sen tekisivät, mutta toistaiseksi näiden neljän vuoden aikana sellaista pakkoa ei ole tullut. Viikon matkalle toki pystyisi lähtemään, sillä siivousväliä voi venyttää, kunhan vedestä ja ruuasta huolehditaan.

Kanalani on sikäli helppohoitoinen, että päivittäistä ruokintaa tai vesien kantamista ei tarvita. Ne teen vain kerran viikossa. Päivittäinen valvonta riittää. Kolmen parven valvonnan voi tehdä myös ikkunan takaa, koska kanat, ruokakupit ja vedet näkee ikkunan läpi. Eli välttämättä sisään kanalaan ei tarvitse mennä päivittäin. Orrelle nukkumaan menneet kanat voi helposti laskea valvontakamerasta, josta voi varmistaa elämän olevan kohdillaan.


Hengitysuojain on siivotessa hyvä olla.
Siivouksen jälkeen pitää pestä vaatteet ja varusteet, sillä kaikki perheenjäsenet meillä ei siedä kanapölyä. Siksi on hyvä, että joka päivä ei ole välttämätöntä käydä kanalassa. Pikakäynnin jälkeen kanalavaatteet voi säilyttää autotallissa, mutta pölyisemmät vaatteet on kuitenkin pestävä heti. Suihku kanalassa käynnin jälkeen on itsestään selvyys. Siivotessa käytän hengityssuojainta, koska lattialämmiteisen kanalan ongelma on kuivuus. Imuroidessa ja lantaa kaapiessa pölyä leijailee normaalia enemmän.
Kaikesta huolimatta olen kanalan ja kanojen ehdoton kannattaja. Ihminen tarvitsee konkreettista tekemistä ja kanat ovat mielenkiintoisia persoonallisuuksia. Lempimottoni on:

Ei ole mitään kivaa ilman riesaa. Jos ei ole riesaa, niin ei ole kivaakaan. 


Hakusanat: Alhot, kanala, siivous, viikkosiivous, hengityssuojain

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Kallen komeat rouvat

Tämän piti olla myynti-ilmoitus, koska kanalassa on liian monta eli neljä kanayksikköä: Unto tuohimutkalaisineen, Alho-maatiaiskanoja, Kallen parvi ja hautova Alho, Hilma. Kalle rouvineen asustelee tipulassa, joka pitäisi saada hautovan Hilman tipuille. Nyt Hilmalla on pääsy varaston puolelle, jossa on tilaa, mutta varasto saisi sinänsä olla ihan varastona. Kun tiput ovat vähän suuremmat, niin ne voivat emoineen mennä kyllä taas Alholaan.

Mutta tosiaan mieli muuttui, joten esitellään Kalle-kukon muhkeat emännät muuten. Kuten Kalle, rouvat ovat komiat kuin pohjalaiset. Osaksi tämä johtuu koosta, koska ovat isoja kanarotuja: Orpington, Brahma, Wyandotte. Esimerkiksi Alhot ovat melko pieniä. Rouvilla on myös hyvät höyhenpeitteet, joten uhkeus korostuu.

Tämä orpington on rouvista kesyin rohkein ja todella upea.

Alla oleva kana on ilmeisesti myös orpington. Joskus nimesimme Mallan kanssa kaikki rouvat, mutta ei niitä muistanut myöhemmin Mallakaan.

Orpington-rouvalle on vakiintumassa nimi Manta.


Brahma on helppo tunnistaa, kun on karvajalka, tai oikeamminhan ne ovat sulkia. Brahma on selkeästi myös eri mallinen kuin orpington.

Brahmalla on sulat jaloissa.
Kalle-kukko on Wyandotte ja vieressä oleva on kana on myös Wyandotte, ns. cold laced. Kallen heltta on lättä, ja saman mallinen se on kanallakin, pienempi tietysti.

Wyandotte kukko ja kana.

Hakusanat: Wyandotte, Orpington, Brahma

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

I want to be a mom!

Nyt se sitten taas alkoi, eli hautominen. Harmaja yritti hautomista jo joku viikko sitten, mutta keräsin pois kaikki munat ja se loppui siihen. Tämän kanan kanssa ei enää voinut mitään. On Mirkun tai todennäköisemmin vielä Hienon tytär, joten on vahva hautomavietti. Alhot ovat hyviä hautojia.

Kun kanoja alkaa olla enemmän, niin kaikilla ei ole enää edes nimeä, kuten tällä kanalla. Jospa Hienon tyttärenä olisi vaikka Hilma. Ongelma vain on, että nimen unohtaa ja taas kana saa eri nimen, jonka taas unohtaa ja .... Kierre on valmis.

Hilma-kana hautoo
Hilma on nyt eristetty, jotta muut kanat eivät käy enää munimassa sille lisää haudottavaa. Eilisetkin munat ovat vielä Hilman alla, kun kanalasta ei löytynyt yhtäkään. Hilmalla on taas niin paljon, etteivät kaikki mahdu millään kanan alle, kuten kuvastakin näkee. Eristys on myös siksi, ettei tipuille käy kuin Laku-kanan esikoiselle. Muut nappasivat sen ja jalasta roikuttaen vetivät rallia ympäri kanalaa. Huonostihan siinä kävi.