keskiviikko 28. elokuuta 2013

Lintukirput kanalassa

Heinäkuun puolivälissä sen huomasimme, lintukirput kanalassa. Meillä on pihalla lintujen syöttöpaikka. Sen alla kanat kävivät syömässä pudonneita jyviä. Nyt syöttäpaikka on siirretty aitauksen ulkopuolelle. Oletettavaa on, että runsaan luonnon linnuston vuoksi sama ongelma tulee toistumaan meillä todennäköisesti lähes vuosittain.

Kanala täytyy suursiivota vuosittain, mutta lintukirput aiheuttivat suuremman saneerausoperaation. Minun kanalassani eivät kutsumattomat juoksentele. Lintukirput ovat ensisijaisesti kanalan rakenneongelma, ei sinänsä lintuongelma. Kirjoitan siitä oman sivun, sillä mielestäni asiasta on huonosti kunnollista, tarpeeksi yksityiskohtaista tietoa. Monta viikkoa ja paljon turhaa työtä olisin säästänyt, jos olisin tiennyt heti alussa saman kuin nyt.
Kanala sai marjapuuron väriset orret saneerauksessa
Lintukirppu on pienen pieni öttiäinen, joka tulee rakenteista kanoihin yöllä, syö verta ja palaa rakenteisiin piileskelemään ja lisääntymään. Kanoja sprayjasin kerran, mutta tosiasiassa kanoissa niitä ei päiväsaikaan ole. Jos rakenteita ei korjaa, niin silloin kanoille voi antaa Stronghold / Ivomac-käsittelyn, mikä on sama kuin punkkikäsittely koirille ja kissoille. Mutta tällöin kananmunia ei voi käyttää kolmeen kuukauteen.

Maalasin kanalan useampaan otteeseen johtuen siitä, että en tajunnut paklata koloja heti alkuun. Katto on kanalassa maalattu Miranolilla. Kiiltää kauniisti ja näkee onko lintukirppuja. Parilta seinältä tosin maalasin vain paikkauskohdat ja ovat siten laikukkaita.

Kertaalleen maalattu kanala oli paklatttava. Nuoh :(

Myrkyttäminen ei kokonaisuudessaan tuo kunnon tuloksia. Kun lintukirput alkoivat uhata mielenterveyttäni, niin mies osti kiukaan ja hävitin ne lämmöllä. Käsittely pitää toistaa useampaan otteeseen, jotta kaikissa elinvaiheissa olevat öttiäiset saa hävitettyä. Kiitos puolisolleni kiuas-ideasta.

Sähkökiuas, joka pelasti mielenterveyteni
Aiheesta enemmän Lintukirput-sivustolla ->

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti