lauantai 21. toukokuuta 2016

Vammaisellakin kanalla on oikeutensa (video)

Aiemmin tein yhdelle kanalle diagnoosin, että se kaipaa nitroja. Tuotantohybrideille tulee sininen heltta, jonka jälkeen ne usein menehtyvät. Nyt kuitenkin erehdyin, sillä kanalla on selkeästi jonkinlainen halvaus. Kyseinen kana ei kykene enää lentämään edes 40cm korkeudelle orrelle. Kanan asento on pysty kuin pöllöllä tai pingviinillä. Piha-altaan reunalla istuessaan se näyttää ihan kuningaskalastajalta. Alla Pinguksi uudelleen nimetty kana videolla vipeltämässä nurmikolla.


Muutaman päivän ajan halvauksen jälkeen kana näytti surkealta, mutta pian se kuitenkin tuntui tervehtyvän ja olevan muuten ihan kunnossa. Kanat ovat julmia heikoille ja sairaille yksilöille. Vaikka Pingu olikin muuten ok, niin ulkoillessa muut kanat, erityisesti tuohimutkalaiset hyökkäsivät sen kimppuun ja nokkivat niskan verille. Mielenkiintoista asiassa on, että Pingu oli ennen halvaustaan yksi kovimmista nokkijoista ja arvoasteikon yläpäässä. Luontaisesti kanat ajaisivat kyseisen, vammaisen yksilön lauman reuna-alueille, jolloin se olisi ensimmäisiä petoeläinten uhreja.

Meidän piti alkaa pitää Pingua häkissä kanalassa, jotta muut eivät noki sitä. Koska Pingulla on paremmat ruuat, niin kaikki kanat aina yrittävät päästä häkkiin. Päiväksi Pingu kannetaan pihalle, jossa se saa olla vapaana. Pingu kun ei enää pysty ruopimaan ja tuhoamaan kukkapenkkejä.

Pingu paistattelee auringossa 5.5.2016

Kuukauden päivät Pingulla on mennyt hyvin ja ajattelin sen olevan koko kesän meidän pihakanana. Mutta viime päivinä se on käynyt varsin uneliaaksi, eikä se enää juurikaan liiku. Pihallakin se vain paistattelee päivää kriikunapuun alla. Jotenkin tuntuu, että Pingun päivät ovat pian luetut.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi20.55.00

    Hei,

    Vaikuttaa Marek-oireelta, joka voi ilmetä eri muodoissa ja eri asteisena, toiset kanat jopa sairastavat sen lievänä ja selviävät siitä: https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/marekin-tauti/

    VastaaPoista
  2. Vaikea sanoa, mitä oli. Meillä ei koskaan aiemmin ole tuollaista ollut. Kana oli jo lähes nelivuotias. Puhtaat Hy-line Brownit kuolevat usein jo aiemmin "sydäntautiin", jossa heltta muuttuu siniseksi ja usein kuolevat, joskus selviävät. Näistä kuudesta Jussilan maatiaiskanan ja Hy-linen Brownin risteytymistä yksi kuoli jo aiemmin tuohon "sydäntautiin" eli alkavat olla ehtoon puolella nuo kanat.

    VastaaPoista