torstai 23. lokakuuta 2014

Kanalan teollinen internet

Teollinen internet (joskus myös esineiden internet, engl. The Internet of Things tai IoT) on yksi tämän päivän hypetyksistä. Se on automaatiota ja etävalvontaa ja -huoltoa, kun käyttöliittymänä on internetliittymä. Sinänsä ei siis automaatiota kummempaa, mutta internetkäyttöliittymä tuo tavoitettavuuden paikasta riippumatta.

Suurkanalat ovat jo pitkälti digitalisoituja ja melkoisia teollisia prosesseja. Pienkanaloissa suurin työ on kanalan siivous ja siihen ei kyllä ole pitkään aikaan luvassa automaatiota. Suurkanaloissa siivotaan vain kun kanaerä vaihtuu. Kanalan teollisen internetin ongelmana on kaiken läpitunteva hieno pöly, mikä rikkoo elektroniset laitteet. Tarvitsee olla sääsuojattuja, ulos tarkoitettuja malleja, jotka ovat tavallisia kalliimpia.

Meillä mies on värkännyt teollisen internetin kanalaan jo aika pitkälle. Joissakin puuttuu vielä se internetkäyttöliittymä, vaikka muuten olisikin etänä. Näin esimerkiksi sähkökulutuksen mittaus: kuukauden sähkönkulutus->, langaton sähkönkulutusmittari-> ja palovaroitin, joka hälyttää asuintalossa.

Sen sijaan kameravalvonta on jo hyvin teollisena internetinä. Infrapuna-valon ansiosta live-kuvaa saa myös pimeällä. Lakun tipujen hoito on ollut nähtävissä internetissä reaaliaikaisena. Etähuolto toimii kuitenkin siten, että mies laittaa Kiinasta tekstiviestin, että missä Laku-kana on? Huolto eli minä menen katsomaan paikan päälle. No, Laku halusi vain vähän omaa aikaa tipujen hoidosta. Poissaollessamme meillä on varmennettu huolto. Kerran Unto-kukko ei ollut illalla eikä vielä aamullakaan orrella. Niinpä laitoin tekstiviestin naapurille, joka kävi varmistamassa, että kaikki asiat ovat kunnossa. Meillä on upeat naapurit, joista voi olla todellla kiitollinen.

Laku ja tiput live-kamerassa

Laku ja tiput live-kamerassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti