sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Unto-kukko kuhisi lintukirppuja

Aamulla pitelin Unto-kukkoa sylissäni ja huvikseni päätin vähän katsastaa sulkien alle. Ja siellähän sitä kuhisi, lintukirppuja. Pieniä, läpinäkyviä, jotka eivät vielä olleet syöneet verta. Sitten kanala tarkastukseen. Totta vie, kun ikkunan aukaisi, niin sieltä löytyi kehänä tulossa oleva lintukirppuarmeija. Katossa tai minun indikaattorissani, kanatikkaissa, ei vielä näkynyt mitään. Mutta ikkunan ympäriltä niitä oli kyllä havaittavissa. Siellä oli ihan yksittäisiä, jotka olivat syöneet verta eli armeija oli vasta valmistautumassa kanalan invaasioon.

Kaisan tytär edessä, Unto-kukko takana viettämässä äitienpäivää

Siinä se äitienpäivä  sitten menikin, lintukirppuja hätistäessä. Kanala siivoukseen ja tyhjäksi, kiuas sisään ja lintukirpuille kyytiä. Tämä kerta opetti uuden asian. Lintukirppuja voi löytää ainakin
Kiuas kanalassa lintukirppuja kärventämässä
kukoista päivällä. Kanoista en löytänyt yhtään lintukirppua. Onko kanoilla ohuempi höyhenpeite? Vai huolehtivatko kanat paremmin itsestään, kun taas kukon pitää keskittyä turvallisuuteen ja ilmatilan vahtimiseen? Auttaako kylpeminen? Sillä mielestämme kukko kylpee huomattavasti harvemmin. Tälläkin kertaa meillä kanat olivat ihan puhtaita enkä löytänyt yhtään lintukirppua kanoista. Mutta Unto-kukon sulkien alla kuhisi.Smite-kirppupulveri
Käsittelin Unton Smite-kirppupulverilla. Onhan se työlästä, sillä pitää katsoa koko kukko läpi ja laittaa joka paikkaan, missä kuhisee. Mielestäni kyseinen pulveri kyllä tehoaa. Käsitellyiltä alueilta en löytänyt lintukirppuja, mutta käsittelemättömiä paikkojakin oli jäänyt. Niinpä vielä illalla laitoin uudelleen pulveria. Laittaminen on suhteellisen hidasta puuhaa, kun nostelee sulkia ja ripottelee jauhetta iholle, höyhenien tyveen. Unto on kyllä kiltti kukko, aina enempi vaan siihen kukkoon kiintyy. Ihan kuin Unto olisi ymmärtänyt, että pulveri auttaa. Välillä Unto laittoi silmät puoliumpeen ja melkeinpä nautti käsittelystä.

Juuri toissapäivänä mieheni kanssa keskustelimme lintukirpuista, että tuleekohan taas tänä vuonna. Ensimmäistä kesää lukuunottamatta meillä on ollut niitä joka kesä. Viime vuonna meni syyskuulle, mutta tulivatpahan kuitenkin. Tänä kesänä päästään varmaan häätämään lintukirppuja vielä toisenkin kerran, kun alkoi näin aikaisin.

Sattumalta vielä yksi blogiani lukeva soitti eilen lintukirpuista. Piti tänään soittaa takaisin, että voi niitä lintukirppuja olla kanoissa tai ainakin kukossa myös päivänaikaan.

Oikaisu 19.6.2015: Kyseessä ei ollut lintukirput, vaan täit. ->

1 kommentti:

  1. niina1.01.00

    hei,mistä tuota pulveria voi ostaa?google ei auttanut.. ensimmäiset kanat tulossa ja ajattelin käydä tarkastamassa ne ennen muuttoa meille ja mahdollisesti hoitamassa siellä jos tarvetta :) myös punkkihommeleita mietin pitäskö ennalta ehkäistä jo siellä vanhassa kodissa jos niitä löytyy vai oliko se nyt niin että jos päivä aikaan siirtää kanat, punkit on siellä rakenteissa ja mahdollisesti ne eivät siirry kanojen mukana meille?

    VastaaPoista