lauantai 23. toukokuuta 2015

Vulli rypläke

Viime yönä kolmelta oli neljä siiltä tappelemassa koiran tyhjän ruokakupin ympärillä niin, että miehen piti antaa niille ruokaa. Koko purkki 1,2 kg, koiran pehmeää ruokaa oli kadonnut kolmen tunnin päästä. Eli aikamoinen siililauma käy taas meillä aterioimassa. Niitä on ainakin se kymmenkunta.

Neljä päivää sitten ilmestyi portaille ensimmäiset siilin jätökset. Sen jälkeen siilit ovat käyneet yöllä syömässä koiran ruokaa. Viime yönä tosin oli tarjoilu myöhässä, vasta kolmelta yöllä. Alla kevään ensimmäinen päiväsaikaan nähty siili. Ei kovin iso. Syö ja  maiskuttaa.


"vulli rypläke"

Niin, miten vulli rypläke liittyy siiliin? No, ei sinänsä mitenkään. Jostakin syystä sana kuitenkin sopii siilille, vaikka alkupeäinen merkitys on ihan eri. Kun opiskelija on vetämätön, niin hänen voi sanoa olevan luttero. Savossa sana merkitsee esimerkiksi tyhjää jalkapalloa, lutteroa. Jos on vieläkin vetämättömämpi, niin silloin hänen voi sanoa olevan vulli rypläke. Tosin en tiedä, että onko siinä adjektiivi ja substantiivi vai onko se vain tietyn merkityksen omaava substanstiivi. Silloin se pitäisi kirjoittaa yhteen: vullirypläke. Nämä sanat ovat "uusvanhalta" työtoveriltani, Savosta. Juice oli Koillis-Savon lahja Suomelle. Pohjois-Savossa näitä juiceja löytyy ihan arkielämässä enemmänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti