perjantai 2. lokakuuta 2015

Alholan orsilla on väljää

Alholan orsilla on väljää. Hieno-kana vielä puuttuu, kun on "tipujen" kanssa toisella puolella. Mutta muuten on porukka kasassa. Nuorikkoparvi lähti Keuruulle, kolme kukkopoikaa meni Kangasniemelle ja huono-onnisen Laku-kanan tappoi Valio-myrsky. 

Vanhat kanat yläorrella ja nuorikot alaorrella.

Maanantaina (28.9.2015) lähti Alho-parvi Keuruulle. Vanhassa maalaistalossa on iso navetta ja  kesällä saa olla ulkona mielin määrin. Keuruulle menevälle parvelle annoin takuun, että varmasti joku kana alkaa hautoa jo ensi keväänä.

Keuruulle lähteneitä Alho-nuorikkoja
Keuruulle menevän parven kukko on ihan kuin isäkukko Väinö->. Keuruulla isännöivällä 3-vuotiaalla pojalla oli kukon nimi itsestään selvyys. Kukko on Tapsa.
Keuruulle menevä kukko, Tapsa ja 3 kanaa.


Laku- ja Mirkku-kanan hautomista, tänä kesänä kuoriutuneista poikasista viisi oli kukkoa ja neljä kanaa. Kukoista kolme meni perjantaina (2.10.2015) Kangasniemelle. Siellä niillä on hyvä olot niin kauan kunnes päätyvät autuaammille laulumaille, ruhot menevät riistaeläimille. Kukoista kaksi siirsin jo kolme viikkoa sitten Hieno-kanan ja "tipujen" sekä Siiri- ja Sylvi-kanan seuraan. Siellä ne nukkuivat vierekkäin tuolilla, kun Siiri ja Sylvi nukkuivat saman tuolin selkänojalla.

Kahden Alho-kukkopojan siirtämisen syynä oli, että vanhat Alho-rouvat alkoivat rökittää yhtä pikkukukkoa. Kukkopojalta nokittiin pyrstösulat lähes olemattomiin ja takapuoli verille. Alholassa oli ilmeisesti liikaa kukkoja. Mutta toisella puolella elämä sujui leppoisasti, kunnes nyt matkasivat sitten Kangasniemelle.
Nokittu Alho-kukonpoika totuttelemassa toiselle puolelle 9.1.2015.

Perjantaina (2.10.2015) Valio-myrsky jätti 130.000 kotitaloutta ilman sähköjä ja tappoi Laku-kanan. Ei voi kuin ihmetellä, miten huonolla säkällä ja sekunnin murto-osista on kiinni, että lähtee henki. Meillä on kanaluukuissa ulkoseinissä sellaiset nosto-ovet, jotta ei tarvitse aamulla tai illalla mennä kanalaan, vaan voi avata ja sulkea luukun ulkopuolelta. Myrsky puhalsi juuri Alhojen ulkotarhaan päin. Luukku oli pudonnut alas osuen suoraan Lakun kaulaan. Jos luukku olisi pudonnut vain sekunnin murto-osan ennen tai myöhemmin, niin Laku-kana olisi säilynyt hengissä. Mutta nyt  luukku putosi kaularangan kohdalle, niin meni henki. Tarkka ajoitus, sillä Alhot eivät koskaan kupeksi luukulla, vaan sisään ja ulos mennään vauhdilla.

Valio-myrsky pudotti luukun Laku-kana kaulalle 2.10.2015
Laku oli meidän ensimmäisiä Alhoja -> ja todellinen emokana->.  Vasta muutama viikko sitten tyhjensin pesän ja nostin Lakun orsille, kun oli illalla selvästi aloittamassa hautomapuuhia. Jotkut kanat ovat jotenkin merkityksellisimpiä kuin toiset. Laku-kana oli yksi niistä.

Laku-kana in memoriam 2.10.2015

Laku-kana in memoriam 2.10.215

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti