torstai 26. kesäkuuta 2014

Siilit, kanat ja salmonella

Eilen illalla siili taas iloksemme ilmestyi pihaan suuntana kanojen ruokakupit. Vein siilille pehmeää koiranruokaa saniaisten alle. Kun menin katsomaan, niin siellä olikin tuhisemassa kaksi siiltä. Meillä on siis onnea kaksin kappalein. Moni naapuri olisi kateellinen, sillä lehtokotiloiden hävittäjiä kaivataan näillä nurkilla. Tosin ei meidän pihalla enää.

Siilit aterialla 5.6.2014

Siilien osalta on vain huomioitava, että puolet siileistä kantaa salmonellaa. On muistettava riittävä käsien pesu. Siilien ruokailun ylijääneitä ruuantähteitä ei kannata antaa kanoille. Yhteiselo onnistuu meillä kuitenkin hyvin, kun kaikilla on omat alueensa.

IL 23.6.2013, Lähde Eviran tutkimus eläintaudeista 2011


Lintukirpputaistelu oli sen verran rankkaa, että koitan välttää mahdollisia, vaikka tilastollisesti epätodennäköisiä harmeja. Netistä en pahemmin löytänyt tietoa kanoista ja siileistä yhdessä. Eviran sivuilta selvisi, että salmonella tarttuu varsin harvoin suoraan eläimestä ihmiseen.

Kanoja ei positiivisen salmonellatestin vuoksi lopeteta, sillä parantuvat yleensä itsestään. Jossakin oli, että parissa viikossa (?). Eläimiä ei saa tällöin myydä tai kuljettaa. (Evira FAQ) Lisäksi omistaja saa tarkat ohjeet siitä, miten välttyä tartunnalta. Vain harva salmonellakanta on sellainen, että se olisi kananmunissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti