maanantai 3. helmikuuta 2014

Miten munia pitäisi säilyttää?

Satakunnan kansa 7.4.2011  Marja-Kristiina Vainela


Lukija ihmettelee, miksi kananmunia säilytetään kaupassa yleensä huoneenlämmössä, vaikka kotioloissa useimmat panevat munat jääkaappiin. Mikä on siis munien oikea säilytyslämpötila?

– Parhaiten kananmunat säilyvät tasaisessa lämpötilassa viileä- tai jääkaapissa omassa pakkauksessaan tylppä pää ylöspäin, vastaa Hanna Hautajärvi Munakunnasta. Eivät munat kärsi huoneenlämmössäkään, mutta niiden sisus haihtuu nopeammin kuin jääkaapissa.

Kananmunan sisällä on pieni ilmatila, joka sijaitsee munan tylpässä päässä. Säilytyksen aikana munan sisus hiljalleen haihtuu eli ilmatila suurenee, koska munasta haihtuu vettä ja hiilidioksidia. Jos munaa säilytettäisiin terävä pää ylöspäin, tylpässä päässä oleva ilma pyrkisi kohoamaan ylöspäin ja voisi rikkoa munan rakennetta ja huonontaa munan laatuominaisuuksia.

Säilytyslämpötilan vaihtelut heikentävät munan säilyvyyttä. Pakkaus vähentää munasta ilmakanavien kautta tapahtuvaa hiilidioksidin ja veden haihtumista ja estää vieraiden hajujen ja makujen siirtymistä ympäristöstä muniin. Pahimpia maku- ja hajuvirheitä munille aiheuttavat meetvursti, savukala, purjo ja tilli. Myös sipuleista ja hedelmistä siirtyy makuja ja hajuja muniin.

Koko EU:n alueella säilyvyysajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta. Ehjä ja oikein säilytetty muna säilyy pidempäänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti